Vi har precis avslutat vinterns seminarieturné och jag tänkte summera tankarna med detta blogginlägg, det är jag, Oskar Alm, som skriver denna text och som hållit i dessa seminarier.

Jag har jobbat på Jajja sedan Augusti 2004 och ansvarar idag (tillsammans med Camilla König Ekegren) för vår Agent- och Partner-avdelning.

Responsen på vårt seminarium ”Säljande hemsidor” har varit helt galen, vi siktade högt (1000 besökare) men vi kunde inte drömma om att intresset skulle vara så här stort. Vi har varit tvungna att genomföra extrainsatta seminarier i Göteborg, Malmö och Stockholm (2 st!) då vi stängt de tidigare seminarierna p g a platsbrist.

Nåt man tydligt märker när man turnerat Sverige runt är att det är stor skillnad på städerna, mest frågor kommer inte helt oväntat från Göteborg. Båda seminarierna där var riktigt roliga att genomföra. Den klart tystaste publiken hittade vi kanske lite oväntat i Stockholm. Där kom dessutom deltagarna 5 minuter innan start och när vi var klara så utrymdes lokalen så snabbt att man trodde att brandlarmet gått. I Jönköping hade vi den tidigaste publiken. En kvart innan seminariet började så var alla på plats. Den mest tacksamma publiken hittade vi i Linköping. Det finaste seminariet var högst upp i Turning Torso i Malmö, 53:e våningen med strålande utsikt över staden. Att lokalen var utsmyckad med blommor då prinsessan Victoria varit på besök dagen innan gjorde att det kändes som om man var på ett bröllop.

Vi har genomfört dessa seminarier i tre år nu, och en återkommande fråga som jag ställer till publiken varje gång är: Finns det någon här inne som inte använder Google i första hand, och som vågar erkänna det här och nu? Tidigare år har det alltid varit några som räckt upp handen och stolt berättat att man använder AltaVista, Yahoo eller någon av de andra sökmotorerna. I år var det ingen som räckte upp handen, förutom en man, i Göteborg, som räckte upp handen och klart och tydligt berättade att han använde Bing i första hand. Att han efter seminariet kom upp och berättade att han jobbade för Microsoft kan vara värt att tillägga.

Jag tror att en del av att intresset har varit så stort är att vi lagt seminariet på en lagom nivå, hur mycket det än pratas om canonical links, W3C standard och duplicate content så är det just de grundläggande kunskaperna som saknas ute på företagen i Sverige idag. Vad har titeln för funktion i träfflistan? Vad ska jag tänka på gällande meta description? Hur fungerar Google? Hur kan jag attrahera fler länkar till min webbplats? Jag tror att vi förklarar detta på ett bra och ganska underhållande sätt. Att sedan Urban tar över stafettpinnen och förklarar hur de skall göra för att få besökarna att agera som man vill på sin webbplats gör detta seminarium väldigt nyttigt och vi har redan nu planer på att boka in några ytterligare städer närmare sommaren.

Det kan låta glamouröst att bo på fina hotell och hålla seminarium i höga, vridna byggnader, men allt är inte en dans på rosor. Senast i Malmö tog jag det fantastiskt smarta beslutet att vi skulle promenera från centralstationen till hotellet, en promenad på 2 kilometer. Under den promenaden så levererade Malmö 4 årstider (tack Malmö) och med en packning på 2 datorer, 2 rollups och 2 väskor så tog denna ”korta” promenad 30 minuter samt vi blev helt genomblöta, tur för Camilla att det fanns hårtork på rummet!

Nytt för i år är att vi efter varje seminarium har skickat ut en utvärdering digitalt till alla besökare, detta har gett oss mycket matnyttig feedback och många roliga kommentarer. Jag vet att jag pratar för fort, men det är nåt jag jobbar på! Tack alla ni som påpekat! Jag tycker också att det är värt att nämna att det sista seminariet i Stockholm var också det som fick högst betyg, ett snitt på 4,4 på en skala på 1-5. Övning ger färdighet bevisligen..

Håll utkik i Jajjapedia för nya datum och nya städer, vi kommer troligtvis att återkomma även till Stockholm, Göteborg och Malmö innan sommaren i år.

Tack alla ni som kom och lyssnade på oss!