Du har bråkdelen av en sekund på dig att skapa ett första intryck av din webbplats – se till att det är positivt!

Du har redan nu skapat dig en uppfattning av detta blogginlägg. Rubriken, bilden men kanske framförallt första intrycket av designen i sin helhet var allt som krävdes. Du har knappt hunnit blinka men ändå har du tagit in tillräckligt med information för att avgöra om du ska lämna eller stanna på denna sida. En studie utförd av Googles Research-team visar nämligen att det inte tar mer än 0,05 s för en besökare att skapa sig ett första intryck av en webbplats.

Det räcker inte med att första intrycket skapas på en bråkdel av en sekund, intrycket skapas även utifrån en begränsad del av webbplatsen. Intrycket bygger på informationen från den yta som besökaren ser utan att behöva scrolla. Denna yta benämns som above the fold och har fått sitt namn från tidningsvärlden där above the fold representerar den övre halvan av en tidning, där också de viktigaste nyheterna och bilderna placeras. Det är på denna yta som du måste skapa den där viktiga första känslan. Innan vi går in på hur detta kan ske, tänkte jag börja med att gå igenom hur det är möjligt att ta reda på hur stor yta besökarna faktiskt ser av webbplatsen.

Ytan du har att jobba med

Med tanke på den uppsjö av skärmupplösningar och storlek på menyrader som olika enheter och webbläsare har idag är det inte helt enkelt att veta vad besökarna ser utan att scrolla. Statistikverktyget StatCounter visar i en sammanställning att de allra flesta besökarna använder en skärmupplösning med minst 768 pixlars höjd. Med menyrader, och annat som tar plats från den faktiska webbplatsen, borträknat kan vi uppskattningsvis säga att besökarna ser åtminstone 700 pixlar ner på en webbplats utan att scrolla. Samtidigt bör vi inte glömma bort den växande andelen besökare som använder mobila enheter samt det faktum att allt fler webbplatser använder responsiv design.

Above the Fold på jajja.com

Det är med andra ord viktigt att tänka på att det inte finns någon definitiv linje som löper genom en webbplats, utan olika besökare ser olika stora delar av webbplatsen. Däremot är det bra att utgå från det som de flesta kan se. Exempelvis kan du själv testa att ställa om skärmupplösningen på din dator till 1024×768 pixlar och sedan gå in på din webbplats och se hur stor del av siten som syns. Men för att få en korrekt bild av just dina besökare har Google Analytics numera en rapport vid namn In-Page Analytics, som du hittar under Content-fliken. Väl inne i In-Page Analytics väljer du sedan Browser Size. Denna rapport visualiserar vad dina faktiska besökare ser genom att skugga ut de partier av siten som är below the fold. Bilden till höger är ett exempel på hur det ser ut i In-Page Analytics, för Jajjas egna site.

Intrycket du vill skapa

När det nu står klart vilket utrymme av siten du har att jobba med, hur skapas då det där ultimata intrycket? Enligt tidigare nämnda undersökning från Google Research är det i huvudsak designen som avgör intrycket. Det handlar om struktur, färg, symmetri, typsnitt, bilder m.m. Men undersökningens primära slutsats visar att det är enkelhet och välkända mönster som tilltalar besökare när det gäller design. Om en webbplats exempelvis inte följer generella designprinciper eller är för rörig kommer besökaren behöva fundera kring var den har hamnat och om webbplatsen verkligen kan tillgodose besökarens behov. Det skapas ett negativt första intryck, vilket påverkar hela besöket för besökaren.

Designen är onekligen extremt viktig för det där allra första intrycket (och under hela besöket) men det är även viktigt att förmedla grundläggande information above the fold. Det finns tre saker en ny besökare frågar sig och som en webbplats direkt måste kunna berätta för besökaren:

  • Var har jag hamnat?

    Visa vilket företag eller person som står bakom webbplatsen genom att tydligt visa varumärke eller identitet. Skulle du gå in i en fysisk butik utan en skylt som talar om vart jag är på väg in?

  • Vad kan jag göra här?

    Berätta vad besökaren kan göra på webbplatsen eller vad företaget erbjuder. Alla vet inte att ”Hasses Webbshop” säljer båttillbehör, så det måste förmedlas till besökaren direkt och gärna i anslutning till varumärket.

  • Är det tillräckligt intressant för att scrolla eller klicka sig vidare?

    Glöm inte att locka besökaren till att ta sig vidare in på webbplatsen. Visa vägen genom en tydlig meny eller en uppmaning med tydlig call to action.

Besökare blir allt mer vana vid att scrolla och röra sig runt på webbplatser för att hitta information. Trots detta är det otroligt viktigt att det där första intrycket och den första och mest grundläggande informationen finns där – above the fold. Det är den mest centrala ytan på en webbplats, så se till att använda den på rätt sätt. Fånga besökaren med flugpapperet vi kallar above the fold.