Det här, mina damer och herrar, är både spännande och intressant. Under den just nu pågående utvecklarkonferensen Google I/O, presenterar Google en egen processor byggd helt och hållet för AI (artificiell intelligens). Men faktum är att processorn redan är färdig och har använts sedan ett år tillbaka!

Tensor Processing Unit (TPU) är en processor helt och hållet byggd för att utföra beräkningar relaterade till artificiell intelligens, mer specifikt självlärande maskiner. Google presenterar inga detaljer om TPU-processorns specifikationer eller hur den fungerar, men de avslöjar att processorn redan är klar och har använts i olika tjänster under ett års tid, skriver sweclockers.com på sin sajt.

TPU har använts bland annat för att förbättra kvaliteten i Googles karttjänst Maps, röstsökningar, sökresultat och mycket mer.

Google själva hävdar att en TPU motsvarar en effektivisering av beräkningarna som skulle ta traditionella processorer sju års utveckling att matcha.

Eftersom behovet av intelligenta mjukvarusystem ständigt ökar, innebär det med stor sannolikhet att Google fortsätter att satsa på dessa specialdesignade processorer i framtiden.

Spännande va?!