Google annonserade via sin blogg att de kommer att föra in Search Queries-data i Analytics. Detta ger en väldig styrka till Analytics som nu inte bara kan spåra besökare på webbplatsen utan även visa upp korrekta siffror över antal sökningar och antal visningar. Man får alltså ett större djup i sin data.

Här kan man läsa mer om (samt anmäla sig för att få betatesta) det från Google:
http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2011/06/pilot-webmaster-tools-search-queries.html

De Search Queries, eller sökningar på svenska, som man idag kan se i Webmaster tools erbjuder insikt om vilka sökningar som är vanligast bland de som webbplatsen syns på. Man får också se hur ofta webbplatsen visas på dessa sökningar och hur många som klickar för att komma in till den samt vilken snittplacering webbplatsen haft. Denna information använder jag framför allt för att:

  • Få veta sidans genomsnittliga placering vilket kan visa att man kanske behöver förbättra den. Exempelvis har Jajja en resultatbaserad tjänst där vi bara tar betalt för topplaceringar.
  • Få veta vilken CTR (Click Through Rate d.v.s. klickfrekvens) som träffen har. Detta gör att jag kan försöka trimma in title och description för att höja denna. Title och description är dock endast förslag gentemot Google så man får manuellt kontrollera ifall Google gjort en helt egen träff eller gått på förslaget.

Search Queries är nog den vy i Webmaster tools som ger mest information som kan användas för optimering. Övriga verktyg och vyer är mer till för att lösa eller identifiera problem med webbplatsen. En viktig sak i webmaster tools som Matt Cutts tryckte på under PubCon förra året var att man ska skriva in sina kontaktuppgifter i Webmaster tools. Då kan Google kontakta den ansvariga per mail ifall en webbplats blir hackad eller på annat sätt är/blir skadlig för besökare. Man kan då snabbt åtgärda problemet och komma tillbaka till Google då de annars plockar bort webbplatser som är skadliga.

I Analytics så ser man förvisso redan vilka sökord man får trafik på, vilket dock är beroende av att de som surfar in har cookies påslaget. Webmaster tools-datan som Google har kan man bara förutsätta är framtagen från de webbloggar som Google sitter på och där de ser förfrågningarna mot sina datacenter. Det är också ett av skälen till att man ser lite olika siffror i verktygen. Själv har jag mer förtroende till Webmaster tools just för att Google där har tillgång till all data. Även om någon surfar inkognito kan Google se förfrågningarna mot sin sökmotor trots att de inte vet något om personen som söker. Samma sak gäller för personer med Javascript avstängt osv.

Så med den här datan bör man kunna se ifall man genom att optimera sin träff får en ökad CTR till sidan och om den ökade trafiken dessutom konverterar. Man har alltså möjlighet till längre konverteringstunnlar, vilket leder till att man får bättre insikt  i om de förändringar man gör gav ett positivt eller negativt utslag i slutänden. Om man optimerar träffen så att den attraherar många mer klick kanske man istället tappar bort budskapet som gjorde att trafiken man fick konverterade.

Det finns garanterat andra användningsområden och andra bra saker som jag inte har förstått än. Eftersom detta är precis nytt och inte släppt än så kommer jag nog att få tillfälle att återkomma med mer information. Jag har även anmält mig till betatestet som jag tipsade om ovan och hoppas få titta på det så snart som möjligt.