Ny vecka, nytt tips! Denna vecka tittar vi på exakt frasmatchning. Ett perfekt verktyg för att kapa bort många ointressanta resultat. Jag är nog inte ensam om att ibland använda rätt många sökord men ändå inte hitta hela vägen fram. Man slänger in massor av sökord och Google ger en ett resultat där orden används men istället för den ordning man använt har Google slängt om dem och gett mig ett helt värdelöst resultat. Eller så förekommer alla orden på sidorna men hälften av dem på orelaterade bitar av sidorna och alltså utanför själva artikeltexterna.

Jag kommer använda ett konstruerat exempel som handlar om att man vill hitta sidor som säljer billiga bilar och begagnade husvagnar. Men det är husvagnen som ska vara begagnad och bilen billig sen om bilen även är begagnad eller husvagnen också är billig det är inget vi bryr oss om. Gör vi sökningen:
http://www.google.se/search?q=billig+bil+begagnad+husvagn
Så ser vi snabbt att de flesta träffar är om billiga bilar och begagnade bilar men få husvagnar. Det dyker upp en hel del relevanta träffar för det vi är ute efter men bland de ca 30 000 sidorna man får upp så kan vi nog kapa ner dem rätt hårt.

Så för att söka på en exakt fras så används ””-tecken som sätts runt den fras man vill söka på. Låt oss testa och se om vi kan hitta ”begagnad husvagn” och hur det resultatet ser ut:
http://www.google.se/search?q=”begagnad+husvagn”
Helt plötsligt så är resultatet väldigt städat ut och vi får bara lite drygt 3 000 träffar. Det man också kan notera är att Google inte fetmarkerar text som inte är exakt begagnad husvagn. Vi ser köpa husvagn och vi ser till och med begagnade husvagnar i texten men utan fetmarkering så det är inte den texten som sidan träffats på. Det är bara sidor som verkligen skrivit begagnad husvagn precis på det sättet som vi får se.

Låt oss utöka och se hur många sidor vi får bort av de ca 30 000 vi fick vid första sökningen. Så då blir sökningen:
http://www.google.se/search?q=”begagnad+husvagn”+”billig+bil”
Vi får hela 6 resultat och dessa 6 sidor är alltså de enda sidorna på Internet som Google känner till där både begagnad husvagn och billig bil förekommer. Det är inte förvånande att det är en annonssite som står för 5 av dessa.

Så varför ska man använda denna typ av sökning om man kapar resultatet så hårt? Det var först vid sökningen med två fraser som kapningen blev så extrem och resultatet vid en fras blev faktiskt väldigt bra. Jag i mitt arbete som SEO-tekniker använder också detta för att hitta indexeringsproblem eller problem med dubbletter av sidor. Många företag idag köper massor av domännamn men vet inte hur de ska hantera det. En av rutinerna för en SEO-tekniker när det visar sig att jobbet inte riktigt ger det resultat man väntat sig och kunderna inte kommer upp är att kontrollera indexeringen, dels med site-sökning och sedan genom att söka på en längre mening från webbplatsen. När man söker på den längre meningen så är texten ibland väldigt generell och då kan man göra det till en exakt frassökning och då få se vilka sidor som finns där ute och eventuellt snappa upp andra domännamn med samma innehåll.

Jag diskuterade även saken med en kollega, Jens Held, vid en fikarast och vi konstaterade några andra intressanta aspekter. Bland annat så är det ofta när vi söker lösningar på tekniska problem som vi tvingas in att använda exakt frasmatchning. Senast hemma så hade jag problem med att WordPress inte hade rätt rättigheter för filuppladdning. Detta resulterade i att jag gjorde sökningar men trots att jag lade till Windows som allting är installerat på så fick jag massor av svar som gällde Linux-rättigheter. Det som förekom om Windows på sidorna var orelaterat till själva artikeln och då genom att tvinga in sökordet Windows i diverse olika fraser med övriga sökord kunde jag hitta mer relevant information. Man kan dock dra slutsatsen att man inte ska använda Apache på Windows samtidigt som man försöker utveckla en Multisite-installation av WordPress. Ber om ursäkt ifall detta stycke blev lite väl nördigt men eftersom det är mest sådant här jag jobbar med så har jag få andra faktiska exempel ur vardagen.

En annan sak vi konstaterade var att vi visste ungefär hur vissa människor formulerar sig. Om man hittat många tekniska lösningar från någon eller så. Då söker man ofta på exakta fraser på det sätt man förväntar sig att de formulerar sig. Det kan handla om en grupp människor t.ex. branschfolk och man vill få information som man vill ha från branschinsatta människor. Eller i mitt och Jens fall ofta programmering och då i våra respektive olika miljöer.

Jag hoppas det var ett lärorikt inlägg denna vecka men önskar mig verkligen mer kommentarer. Eller är det så att jag är för grym att jag inte lämnar några frågor/tankar obesvarade?