Då kommer påbyggnaden på min serie inlägg om att bli en bättre Googlare.

Denna gång med exkludering av ord. Vissa sökningar man gör är ibland förknippade med många olika områden och då kan man få ett bättre resultat genom att exkludera ord. Detta görs enkelt med ”–”-tecknet, d.v.s. ett minustecken som i ”minus det ordet”. Eftersom vi nu närmar oss sommaren så tänkte jag ta till lite sommarexempel. Om vi börjar med en sökning på fiske så får man väldigt blandat resultat. Målet är att hitta en sportfiskebutik nischad på enbart flugfiske.

Så för att nå hela vägen fram så gör vi som vanligt vi lägger till flugfiske i sökningen och inser att vi fortfarande får tidningar och magasin i stor utsträckning. Så låt oss lägga på även butik så vi får sökningen:
http://www.google.se/search?q=fiske+flugfiske+butik

Google föreslår att jag ska skriva ihop, något jag själv i stort sett aldrig gör när jag söker. Men vi har fortfarande en del jaktbutiker i resultatet så låt oss exkludera dem. Målet var som sagt en så nischad butik som möjligt. Då blir sökningen:
http://www.google.se/search?q=fiske+flugfiske+butik+-jakt

Nu börjar jag tycka mig se ett par resultat som ser nischade nog ut för att jag ska vilja klicka vidare och känner mig nöjd.

Jag skrev i mitt förra inlägg (Bli en bättre Googlare – synonymer och relaterade begrepp) att jag skulle komma till mer avancerade sökningar med kombinationer och hittills har vi inte kombinerat synonym och relaterade begrepps-operatorn. Och det finns faktiskt en anledning till att jag valde att ta upp exkludering av ord direkt efter. De kan nämligen kombineras ypperligt!

Låt oss säga att man kört fast på ordet sportfiske men egentligen menar flugfiske. Gör man då en synonym och begrepssökning:
http://www.google.se/search?q=~sportfiske

Så kan man scrolla sig till några förslag på flugfiske men lata som vi är, åtminstone vi datornördar, så orkar vi inte scrolla. Då kan vi göra det underbara att exkludera sportfiske, vi vet ju att det inte är ordet vi är intresserade av! Varför ta med de resultaten då för? Så då gör vi sökningen:
http://www.google.se/search?q=~sportfiske+-sportfiske

Och direkt får vi upp en massa förslag på flugfiske. Fungerar alltid när man sitter och behöver synonymer och så till ett ord. Eftersom man redan har startordet och det är fel så kan man exkludera det direkt. Däremot om man letar efter en specifik webbplats och glömt både adress och vilka ord de använder så kan man faktiskt plocka bort sidan man ville hitta.

Ge gärna feedback, egna reflektioner och erfarenheter i kommentarsfältet!