Visste du att Google fungerar utmärkt som miniräknare? Samt konverterare mellan olika enheter och valutor? Inte? Bra, då kommer ännu ett lärorikt blogginlägg för dig!

Ofta när man surfar runt på Internet så stöter man på måttenheter och valutor som man vill veta vad det är i enheter man själv använder. Vanligt är att man får något i miles medan man som svensk är mer van vid kilometer. Då går det utmärkt att skriva in följande i Google: 100miles in km. Då får man följande svar:
http://www.google.se/search?q=100miles+in+km eller för den som inte orkar klicka 160,9344 kilometers

Går även att översätta gallons till liter och deciliter till liter (även om man borde kunna göra just den översättningen i huvudet). Även valutor fungerar att översätta och man kan enkelt skriva: 100SEK in dollars. Och då få följande svar:
http://www.google.se/search?q=100SEK+in+dollars eller 16,0161 U.S. dollars i skrivandets stund.

Observera till dessa omvandlare att det alltid finns länkar till hur de beräknats osv. Något som är viktigt om man tänker använda siffrorna i något officiellt sammanhang. Om du sitter i skolbänken så kommer troligen läraren att be dig redovisa det. Men är man ute och (som jag var igår) funderar över hur lång räckvidd Teslas nya elbil har i kilometer då det på hemsidan redovisades miles så kan Google direkt hjälpa mig.

Som miniräknare klarar Google massvis med beräkningar och man kan mata in avancerade uträkningar som t.ex. sqr((3*4)^3). D.v.s. kvadratroten ur 3 gånger 4 upphöjt i 3. Det kräver att man lär sig lite standard matematiska så som sqr för square root eller kvadratroten och att ^ betyder upphöjt till. Svaret för de som är intresserade hittar ni här:
http://www.google.se/search?q=sqr((3*4)^3)

Läste följande tweet igår (http://twitter.com/GeorgeBray/status/50318850218131456) vilket känns både lite rolig och skrämmande. Många av dagens individer har alltså resurserna som hela NASA hade 1969 i sina händer i form av smartphones. Men medan NASA använde dem för att sätta en man på månen så använder vi dem till att spela AngryBirds. En annan fråga man kan ställa sig är att om man nu har den beräkningskraften i sin mobiltelefon, behöver skolan efterfråga att alla elever köper avancerade miniräknare? Kommer ihåg att investeringen i grafräknare på gymnasiet var rätt stor.