Denna vecka kommer ännu en operator som låter dig söka efter något du inte vet vad det är för något. Operatorn har hjälpt mig en hel del när jag söker efter nördiga citat på nätet. När man nästan vet vad citatet är men man missat några oväsentliga ord och därför inte kan göra en exakt frasmatchning. Riktigt frustrerande, speciellt när man tror sig veta ordet men använder en synonym man själv är van vid.

Det kan hur som helst driva mig till vansinne att inte hitta ett bra citat när jag väl hört det och vill hitta det igen. Ett av mina favoritcitat, jag har många, handlar om hur Internet är det största experimentet av anarki på nätet.

Nu råkar citatet vara lätt att hitta för att det är så använt. Så låt oss använda något annat. Säg att ni har en bekant som läser en fantasy-serie som heter något i stil med The någonting of Time och ni vill köpa senaste boken åt denna. Sökningen:
http://www.google.se/search?q=The+of+Time
Ger verkligen inga fantasy-serier på första sidan och det är 3,6 miljoner resultat att leta bland. Ingen rolig uppgift.

Men då kommer den här ”vad som helst”-operatorn väl till pass. Den ges uttryck i form av *-tecknet. För datanördar så betyder det tecknet ofta just vad som helst. Så om vi vet att det finns något mellan The och of i vår sökning så kan vi lägga in den där. Då blir sökningen så här:
http://www.google.se/search?q=The+*+of+Time
Vi får då högst upp senaste Prince of Persia-filmen The Sands of Time från Wikipedia och IMDB men strax under får vi fram The Wheel of Time series från Dragonmount. Och vi kan ta reda på vilken den senaste boken är.

Man kan göra mycket kul med *-operatorn och leta efter saker man inte ens visste man letade efter. Man kan till exempel göra sökningar någon/något är * och få fram vad personen/saken är för något. I mitt fall testade jag med elefanter är * och får då följande resultat:
http://www.google.se/search?q=elefanter+är+*
Där någon gjort nyheter om nollåttor och elefanter medan några andra tar upp att de är heliga, finast, att rosa elefanter tydligen är sjätte sången i filmen Dumbo och att de är grovtarmsjäsare vilket var en nyhet för mig i alla fall.

Som vanligt med alla de här operatorerna jag tar upp så får man laborera lite och som alltid med allt på nätet vara källkritisk. Fundera över vad du frågat Google, hur de tolkat det och vad de gett dig svar på. Om ni hittar någon kul sökning med *-operatorn så droppa gärna det som en kommentar nedan!