Läste precis ett blogginlägg på Search Engine Land som gör gällande att man i USA nu kan blockera Adwords-annonser. Jag har fortfarande inte sett möjligheten i Sverige men jag misstänker att den kommer att komma, frågan är hur lång tid den tar på sig att ta sig hit.

Det känns som ett naturligt led i att samla in sociala signaler och använda i algoritmerna. Något som Google verkar anse väldigt viktigt. För de som läste mitt förra blogginlägg Håller Google på att bli onda? så tycker jag det framgår rätt tydligt hur hårt det satsas på att skapa Googlekontrollerade sociala signaler. Detta efter att de samarbeten de haft tidigare misslyckats och visats sig vara för opålitligt, Twitter kapade deras tillgång mer eller mindre utan att säga något.

Men vad kan detta komma att betyda för de som annonserar på Adwords? Jag kan se två läger snabbt bildas. På ena sidan de som hatar reklam på ren princip och som älskar detta och ser det som en frälsning. På andra sidan företagare som är beroende av reklamen för att göra sig hörda och dra in pengar som ser det som ett hot. Vid sidan om skulle man kunna tro att de som jobbar med organiska sökresultat får vatten på sin kvarn om det organiska sökets förträfflighet i jämförelse med Adwords. Det är dock få som jobbar med det organiska söket som ser ett motsatsförhållande och de flesta har insett att de kompletterar varandra alldeles utmärkt.

Som jag ser det kommer detta dock bara vara positivt för alla inblandade. De som hatar reklamen av ren princip kan sitta och klicka blockera på alla annonsörer som använder adwords (det torde vara några miljarder webbplatser som annonserar där) och de som annonserar kan få sina annonser blockerade för de som faktiskt inte är intresserade och slipper få sin statistik försämrad i onödan. Med statistik menar jag exempelvis CTR (click through rate) d.v.s. hur många av de som ser annonsen klickar på den. En hög CTR innebär ofta att man syns oftare än sina konkurrenter och kommer undan lite billigare per klick. Detta har att göra med Googles vinstoptimering av annonserna, bra annonser som Google tjänar pengar på premieras.

Frågan återstår dock när detta kommer till Sverige. Som vanligt så ligger USA före oss och Googles träfflista i USA ser väldigt annorlunda ut än den vi har i Sverige. Något jag tycker är väldigt synd då det finns mycket mer användbar information direkt i träfflistan i USA.

För den som vill läsa originalposten hos Search Engine Land så finns den här:
http://searchengineland.com/google-enables-blocking-adwords-results-with-block-site-feature-112148