Google verkar tycka att ca 50 förändringar i månaden är ett lagom tempo, vilket gör att de håller snitthastigheten på nästan två uppdateringar per dag.

Snitthastigheten räknades fram tidigare, när Google avslöjade hur många uppdateringar de gjorde på ett helt år. Nu ser vi att de faktiskt jobbar kontinuerligt och släpper dem relativt jämnt utspritt och inte klumpvis någon eller några gånger per år.

Aprils viktigaste uppdateringar anser jag vara:

Färskhet

För vissa sökningar är färskheten på material otrolig viktig, exempelvis när det sker naturkatastrofer och vi som söker vill ha den senaste rapporteringen. Google har gjort tre förändringar i hur de använder färskhet i sin ranking. Google har nu en finkornigare klassificerare av färskhet som ska leda till bättre variation, exakt vad de menar har jag svårt att utläsa och hoppas att de kommer med djupare information. Sedan har de gjort en förbättring i hur de identifierar vad som är ett färskt dokument och en förbättring i hur de filtrerar bort färska dokument vars innehåll håller en för låg nivå.

Tolkning av sökningen

Google meddelar att de släppt en uppdatering som bättre ska gissa vad du faktiskt menar. Troligen sker det med hjälp av historik från tidigare söksessioner där Google konstaterat vilken sökning som slutligen varit mest framgångsrik och leverera det sökresultatet snabbare.

Titlar

Jag får med jämna mellanrum förklara för de som precis börjat med SEO att Google själva väljer vilken titel de använder för en sökträff och att det man anger för sin sida är ett förslag till dem. Google har nu gjort en uppdatering för att banta mängden resurser som deras algoritm som skapar nya titlar kräver och gjort så att titlarna ska bli kortare och mer koncisa.

Rättstavning

Hur många har inte skrivit in ett ord i Google enbart för att få rättstavning? Förra månaden så gjordes det sex olika stora uppdateringar kopplade till Googles rättstavning och förslag. För att läsa om samtliga förändringar kopplade till rättstavning så hänvisar jag till Googles blogginlägg. Men sammanfattningsvis kan nämnas att vi nu i större utsträckning kommer att få se sökresultatet för den rättstavade sökningen när Google tror att vi stavat fel samt att Google blivit bättre på rättstavning på 27 språk.

Sökordsspam

En uppdatering har gjort att Google bättre kan klassificera sidor som överanvänt sökord så att det blivit spammigt. Denna uppdatering hänger troligen ihop med Google Penguin.

Officiella eller mycket trovärdiga resultat

De sidor som vi upplever som mer officiella och trovärdiga får nu en lite större knuff uppåt i sökresultaten. Dessa webbplatser är ibland inte alls sökmotoroptimerade och får inte någon bra synlighet utifrån övriga saker Google tittar på, vilket gör denna uppdatering intressant.

Många uppdateringar från Google i april, vi får se ifall de håller samma tempo över sommarmånaderna eller om de lugnar ner sig och låter SEO-branschen få lite sommarlov.

Google lanserade också ett så kallat påskägg under april, ett nördigt sådant. Om du söker på Zerg Rush i Google så kommer ditt sökresultat att attackeras av just en Zerg Rush. Ditt mål är att skydda ditt sökresultat genom att skjuta ner de anfallande Google O:na. Detta påskägg är kopplat till det otroligt populära datorspelet Starcraft där Zerg är en av de rymdraser man kan spela som och där Rush är en av strategierna man kan använda sig av. Här är mitt rekord på Zerg Rush.