Det är nu dryga två månader sedan jag och en grupp från Jajja var på PubCon i Las Vegas för att försöka se ifall vi kunde hitta trender och SEO-metoder vi kunde ta med oss tillbaka till Sverige.

Anledningen att inlägget kommer först nu är att Jajja alltid håller hög fart och direkt efter PubCon har vi om något hållit en ännu högre fart. 2010 blev också Jajjas bästa år någonsin, extremt trevligt resultat och mycket roligt att arbeta på ett sådant framgångsrikt företag.

Men vad fick Jajja med sig från förra årets PubCon då? Det är väl den frågan som alla är nyfikna på. Tyvärr kan jag inte gå in i detalj på allt eftersom Jajja hoppas på att kunna ta fram intressanta produkter för våra kunder. Jajja Magazines Urban Lindstedt har redan rapporterat om att domänålder och sökord i domänen kommer att minska i betydelse.

Jag personligen gick på föreläsningar om on-page SEO och sociala medier eftersom det motsvarar mitt arbetsområde, förutom sista dagen då jag smet in på en föreläsning om Black Hat SEO för att få förståelse för hur Black Hat ser ut i USA. Problemet med PubCon var att man ville gå på alla föreläsningar men det gick 6-7 st parallellt. De andra var inom områden som Affiliate, Sponsrade länkar, Webmaster/bygga hemsidor och interaktiva sessioner för webbplatsgenomgångar. Tyvärr verkar de ha tagit ner schemat.

Program för PubCon i Las Vegas 2010

I stort sett allt gällande on-page SEO är sådant som redan appliceras i Sverige. Deras metoder för att hitta sökord är dock något mer raffinerade, troligen som följd av att deras marknad har ett mycket större brus. En sak jag plockade upp är att man inte ska jobba med X sökord per sida på sin webbplats utan X sidor per sökord istället. Låt det sjunka in lite. Det är ett brilliant sätt att tänka som går stick i stäv med hur många i Sverige tänker idag. Det hela mynnar ut i vilka sökfraser man vill bygga med sökordet. Man vill inte landa personer som lagt in ord som billigt, billigast, prisvärd osv. på samma sida som en person som lagt till ord som bäst, kvalité osv. De är olika typer av kunder och måste bemötas på olika sätt. Det är egentligen bara ett nytt sätt att komma in på just vikten av en riktad landningssida. Vilket är något vi på svenska marknaden jobbat med sedan tidigare men då ofta med flera sökord per sida och att webbplatsen ska ha en viss inriktning. T.ex. att man vill synas på resor men egentligen jobbar man bara mot den målgrupp som söker efter billigaste resan. Med en korrekt landningssida kan man nog vända en del av de övriga målgrupperna till att ändå handla en billig resa och det är ett nytt sätt att tänka.

Link building med Majestic SEO på PubCon i Las Vegas 2010

På området sociala medier som fortfarande är nytt så samlade jag på mig massor av tips och tricks. Det mest värdefulla var att om ett företag tänker satsa på sociala medier så måste man vara beredd på att det är en bred kanal och allt från säljare till kundservice måste gå att nås via kanalen. Om man får en fråga om ett specifikt unikt fall som kräver lite mer omfattande analys så svara med hur det normalt fungerar och sedan hänvisa den som frågar till kundservice för att diskutera dennes specifika fall. Att hänvisa till kundservice på alla frågor och bara använda sociala medier för att trycka ut sitt eget budskap fungerar inte. Bland sociala medier så väljer alla lyssnare aktivt om de vill lyssna eller inte och kommer det ensidiga budskap och dialogen är obefintlig så slutar folk att lyssna. Ett exempel på dålig kommunikation är Systembolaget på Facebook som anser att eftersom de måste vara märkesneutrala så får de inte svara på enkla ja/nej frågor om produkter kommer eller inte kommer att komma in i deras sortiment. De hänvisar istället till kundservice vilket är feltänkt eftersom frågan ställs i ett öppet forum och det finns fler som läser och är intresserade av svaret. Nu ska istället alla ringa kundservice. Ett exempel på en lyckad satsning är SJs närvaro på twitter där de dagarna i ända hjälper resenärer med alla typer av frågor och samlar feedback. Detta lär ha tagit udden av mycket av den kritikstorm som blåst under vintern.

Något annat som är viktigt när det gäller sociala medier är att man inser att om man börjar jobba med en social mediekanal så kan man sen inte sluta. Om man först öppna upp en dialog och svarar på frågor och lyssnar på feedback och sedan bara slutar så kommer badwillen från detta vida överskrida den goodwill man fick när man började.

Jag satt även med på några föreläsningar om lokalt sök vilket var högintressant eftersom de bara några veckor innan hade vänt uppochner på sökresultaten och introducerat ett helt nytt presentationssätt för lokalt sök. Inga direkta råd och tips på detta men då det lokala söket breder ut sig så ser man att fysiska butiker får fördelar gentemot de rena webbutikerna som får färre platser i söket att synas på. Kommer troligen att innebära högre konkurrens och högre priser för resultatbaserad SEO där man bara betalar om man syns på någon av första sidans platser.

Joel Edegran skapar Gowalla-spot för PubCon Las Vegas 2010

Positioneringstjänster/check-in tjänster så som och Foursquare samt även i viss mån Facebook Places pratades det också en del om. Det är extremt intressant men än så länge rätt öppet om vilken som blir störst. En del spår Facebook Places, själv kommer jag dock vägra eftersom Facebook redan vet för mycket om mig för att jag ska tycka att det är ok. Får nog säga att jag föredrar Gowalla som är mer visuellt tilltalande än Foursquare även om jag kör båda för att inte missa specialerbjudandena som företag ibland erbjuder via Foursquare. Helt klart är i alla fall att dessa tjänster fortfarande befinner sig i sin linda. De är utvecklade lite med mentaliteten ”en kul grej” och det saknas affärsplaner för att gå runt. Gowallas VD har själv gått ut och sagt att det måste komma ytterligare steg nu ifall inte dessa tjänster ska dö ut: IDG.se: Gowalla-vd: ”Positionering är tråkigt”

PubCon avslutades för min del först med en välbesökt föreläsning om Black Hat SEO och sedan en supersession med Matt Cutts. Efter föreläsningen i Black Hat SEO vågar jag sticka ut hakan och säga att det inte finns några aktörer som jobbar med Black Hat SEO i Sverige. Black Hat för den som inte hört begreppet förut kommer från hackervärlden där en Black Hat hacker hackar sig in i system för att förstöra eller för sin egen vinnings skull. Hans motsats är en White Hat hacker som tar sig in i system utan att förstöra/stjäla osv. Ofta så rapporterar dessutom dessa White Hats sina lyckade hacks så att säkerheten ska kunna bli bättre. Inom SEO så finns det olika definitioner kring vad som är Black Hat och inte. Men från föreläsningen på PubCon så framgick att Black Hat mer eller mindre alltid betydde en lagöverträdelse, så som inbrott, fysisk stöld, förtal, bedrägeri osv. Ofta inriktat på att faktiskt ta död på en konkurrent, inte på en person utan ett företag. Även att skaffa sig konkurrensfördelar genom att spela utanför lagens råmärken. Eventuellt kanske jag skriver ett mer omfattande inlägg om vilka metoder de pratade om men ska jag vara ärlig tror jag inte att de kommer att komma till den svenska marknaden då den är så strikt reglerad av etiska regler att en sådan aktör skulle få det svårt att verka här. Branschen i sig skulle också väldigt snabbt självsanera sig från aktören då skadan mot hela branschen annars skulle bli enorm.

White hat SEO vs. Black hat SEO eller Spy vs. Spy

Supersessionen med Matt Cutts var däremot mer munter och inte lika skrämmande. Det största han tog upp var att de tittar på problematiken kring att domännamn med sökord i rankar högt mer eller mindre automatiskt. Detta är ett enormt problem speciellt på den Amerikanska finansmarknaden där det mer eller mindre inte går att hitta en seriös aktör bland de första sidorna i ett sökresultat. På den svenska marknaden är det bruset fortfarande hanterbart och man behöver inte vara någon super-användare av Google för att hitta det man söker. Något annat Cutts tog upp var att domänålder skulle förlora sin betydelse när en domän väl blivit över ungefär sex månader. Även seomoz har gjort en Whiteboard Friday där de skjuter ner en del myter kring ålderns betydelse av domäner och länkar: SEOmoz: Age of Site and Old Links – Whiteboard Friday

Matt Cutts tog också upp vad Google fokuserat på och kommer att fokusera på vilket är SEO-hacking d.v.s. när en webbplats blivit utsatt för ett intrång från en Black Hat SEO som lagt in länkar och/eller skadlig kod på webbplatsen. Tipset är att se till att ha sin webbplats registrerat i Google Webmaster Tools och ha en email inskriven som Google kan maila om/när de upptäcker problem.

Relationen under föreläsningen mellan Matt Cutts som är chef för Googles spam-avdelning och några av de större spammarna uttrycktes också som rå men hjärtlig med lite syrliga kommentarer som besvarades med lokala skrattsalvor. Även när det kommer en fråga från längst bak i salongen om obskyrt innehåll så frågar Matt Cutts direkt om det är Poker eller ”Vuxet material” varpå svaret blev ingetdera, det är sexhjälpmedel. Som också fick sig en hel del skratt från publiken.

Matt Cutts från Google och Patrik Engholm från Jajja på PubCon Las Vegas 2010

I slutet av supersessionen så lyckades min kollega Patrik Engholm ta sig fram för att hälsa och ta ett foto tillsammans med Matt Cutts. Själv satt jag för långt bak för att kunna ta mig fram.

Allt som allt var det extremt givande och jag gick därifrån med en vidare syn på SEO och vilka aktörer som fanns inom branschen. Allt från de som kastar ut lagbok och allt vad etik heter till de som den svenska ankdammen är fylld med, som inte vågar sticka ut hakan alls. Idéer och inspiration flödar fortfarande från alla föreläsningar och Jajja kan nog gå från ett rekord till ännu ett, nu 2011. SEO måste helt klart vara en av de mest spännande branscherna att verka inom på grund av dess ständiga förändringar.