Nu har många börjat vakna till liv och insett att mobilen är en viktig kanal till konsumenterna och racet att finnas i konsumentens ficka är igång.

De som var tidigast ute har dock ett enormt försprång, så om man än så länge inte börjat titta på detta, är det hög tid att gör det nu. I slutet kommer ett tips på hur du redan idag kan korta ner försprånget till dina konkurrenter.

En del väljer vägen att göra en mobilapplikation, eller mobilapp som det så modernt kommit att kallas, medan andra mobilanpassar sin webbplats. Vad som ofta avgör ifall man bör satsa på en mobilapp eller en mobilanpassad webbplats är ifall man behöver tvåvägskommunikation eller inte. Om man vill interagera med sina användare eller erbjuda funktioner som inte går att skapa på en webbplats då krävs det en mobilapplikation istället. Men så länge man klarar av att skapa samma funktioner på en vanlig webbplats är en mobilanpassad webbplats att föredra. För annars måste man göra en mobilapplikation för varje typ av mobil enhet man vill finnas på.

Jimmy Rosén på AngryCreative har valt att fördjupa sig lite mer i just ämnet mobilapp vs mobilwebb:
http://www.angrycreative.se/mobilt/appar-vs-mobilanpassning-nar-skall-man-anvanda-vad/

Han går även in på olika sätt att mobilanpassa en webbplats, men det snabbaste sättet har Google nu tagit fram en tjänst för. De har även gjort en rätt kul reklam/informationsfilm om det:

Så om du har en webbplats och vill få upp en fungerande mobilwebbplats är mitt råd att börja här:
http://www.google.com/sites/help/intl/en/mobile-landing-pages/mlpb.html

Det går snabbt och är enkelt och tar ca 15 minuter att pilla ihop en liten smidig mobilanpassad webbplats. Vill man ha funktionalitet för att automatiskt skicka mobila enheter till den nya webbplatsen så kan man använda något i stil med goMobi (http://detectmobilebrowsers.mobi/) eller Auto Redirect Users To Mobile Site (http://www.makeuseof.com/dir/detectmobilebrowser-auto-redirect-to-mobile-site/) som alltså är ett javascript man får konfigurera och lägga på sin vanliga webbplats. Detta gör att om någon surfar in på den vanliga webbplatsen med en enhet som identifierar sig som en mobil enhet, så skickas besökare till den mobila webbplatsen.

Jag vill dock påpeka att denna typ av webbplats endast är något att lägga upp idag och som får ligga online tills dess att man har tid och pengar över till att få upp en bättre anpassning. Den här typen av webbplatser kan helt klart minimera förlusten av att sakna en mobilanpassad webbplats men jämfört med en väl genomförd mobilanpassning av en duktig webbmaster så ligger de i lä.

En viktig poäng med en mobilanpassning är att den ska vara just anpassad för den mobila enheten och inte bara en nerskalad variant av befintlig webbplats, den skalningen klarar de flesta moderna mobila enheter av själva. Något som ofta är svårt är att skapa en fungerande navigation då länkar/knappar lätt bli för små. Kom ihåg att man ska kunna träffa knappen/länken med fingret utan att träffa de runtomkring. Tänk även igenom vad ni vill att besökaren ska göra på er webbplats, ska de köpa något, lämna sina kontaktuppgifter, ringa upp er eller är det bara information ni vill lämna ut? Syftet bestämmer hur layouten bör utformas och här märker man ofta att man utöver webbmaster/webbyrå behöver anlita en separat webbdesigner.

Så det du ska göra nu är att lägga upp en mobilanpassad webbplats via Google och ta kontakt med din webbmaster/webbyrå och börja prata mobilanpassad webbplats. Om du märker att webbmastern eller webbyrån har dålig koll så leta vidare, det är inte alla som hunnit sätta sig in i bra mobilanpassningar ännu.