Dina besökare är viktiga men dina konverterande besökare är viktigare. Läs vår enkla guide och öka konverteringen på din webbplats.

Visst är antalet besökare på din webbplats ett viktigt nyckeltal för dig som marknadsförare, marknadschef eller VD. Fler besökare innebär rimligtvis fler potentiella kunder. Ett nyckeltal som ligger ett steg närmre affär är antalet konverteringar, det vill säga besökare som har laddat ner information, anmält sig till ditt nyhetsbrev, bokat möte eller lämna sina kontaktuppgifter för att bli kontaktad. Besökare som dessa bidrar med mer än besök. De är dina blivande kunder.

Vi bestämde oss för att tag fram en enkel lista med fem konkreta tips som hjälper dig att konvertera fler av dina besökare till kunder – oavsett vilken funktion din webbplats har i din affärsmodell.

1. Startsidan är ditt skyltfönster – utnyttja det maximalt

Din genomsnittsbesökare stannar endast ett fåtal minuter på din startsida. Är du inte relevant eller intressant nog släntrar din besökare vidare till dina konkurrenter. Du fångar dina besökare genom att se din startsida som ditt skyltfönster, ett sådant fysiska butiker har. Lyft fram det du och ditt företag är bäst på, det era kunder köper, varför de köper av er och vad de gillar hos er. Tänk på att hela tiden ha kunden i fokus. Gör det enkelt, lättbegripligt och attraktivt att stanna upp och läsa mer om det ni erbjuder. Det ska vara lätt att bli kund.

2. Berätta vilka ni är och skapa förtroende

Utgå inte från att dina besökare vet vem du och ditt företag är. Berätta istället vilka ni är, gärna på ett tydligt och personligt sätt. Er identitet och kundernas förtroende för er skapar ni genom att bygga relationer. Skapa en “om oss”-sida och berätta företagets historia. Visa upp dina samarbetspartners, bilder på medarbetare och kontor samt certifieringar och utmärkelser. Kom ihåg att du alltid ska kundens, dennes utmaningar och behov i fokus. Testa gärna att låta era kunder berätta om er genom citat och kundcase.

3. Ge bra service och få tiofalt tillbaka

Slogans, USP:ar och annonser är viktiga men de överträffas alla av personliga rekommendationer. Rekommendationer får du enklast genom att ge bra service. Det gäller även i de digitala kanalerna. Bättre reklam än en nöjd kund kan inte köpas för pengar. Gör det enkelt för kunder och intresserade att kontakta er via webbplatsen och se till att svara på frågor på sajter som Reco.se. Obesvarade frågor (och påståenden) signalerar ointresse. Visa att ni vill kommunicera.

4. Ge dina besökare och dina kunder mer

Din webbplats ska inte bara vara en plats för dina produkter och tjänster. Ser du din webbplats som en digital produktkatalog är det dags att tänka om. Dela med dig av din expertis på informationssidor, i blogginlägg, filmer eller andra format som du vet att din målgrupp konsumerar. Se till att alltid vara tillgänglig att svara på frågor, via telefon, mail eller en chatt. Om dina kunder ser din webbplats som en källa till kunskap, inspiration och information blir ditt företag också mer än bara en leverantör. Verkligt värdefull kunskapsdelning är din chans att differentiera dig och ditt företag från dina konkurrenter.

5. Ställ in dig på att leverera värde redan i Googles träfflista

Många av dina besökare hittar din webbplats via Googles organiska träfflista. Se till att dina Googleträffar, det vill säga titel och meta-descriptions, är relevanta och säljande. Ha annonstänk och fokusera på relevans, värde och call to action (en uppmaning att klicka sig vidare till din webbplats). Använd samma tankesätt på resten av din webbplats och led besökaren till formulär, kontaktuppgifter eller anmälan till ditt nyhetsbrev. Lägg tid på att optimera rubrik, brödtext och call-to-actions för bättre konvertering på alla sidor. Låt det bli en naturlig del av din marknadsföring. Det ger dig både en bra position i träfflistan och på marknaden.

>> Här kan du ladda ner en Guide som hjälper dig att bearbeta dina konverterade besökare.

Når din webbplats toppen på Google?
Testa din webbplats med vår kostnadsfria analys Jajja Search Report >>>