Läste nyheten om att Google rullat ut möjligheten att trycka +1 på sökresultat man tycker är intressanta.

Detta är något som fortfarande är i betastadiet och mer information om hur man får igång funktionen finns här:
http://www.google.com/experimental/index.html

Det är alltså ens Googlekonto som ligger till grund för här. En liten fråga som väcks är vad Google vet om oss genom våra Googlekonton. Nikke Lindqvist skrev ihop ett inlägg om för snart ett år sedan som är värt att gå tillbaka till och läsa igen:
http://www.lindqvist.com/google-social-search-har-mer-koll-an-du-tror/

Här är en film som beskriver själva funktionen:

Samt en bloggpost från Google:
http://googleblog.blogspot.com/2011/03/1s-right-recommendations-right-when-you.html

Men vad betyder allt det här egentligen?
Det som händer nu är att Google tar fighten med Facebooks ”like”-knapp. Det gör också att Googlekontot man har blir mer levande och betydelsefullt. Innan idag eller igår natt svensk tid så var Googlekontot mer för att kunna använda Googles olika verktyg så som analytics, adwords, docs, kalender osv. Men någon direkt social interaktion mellan vänner som både har Googlekonton har inte funnits.

Vad kommer det att föra med sig i framtiden?
Google har tidigare i artikel från Danny Sullivan (http://searchengineland.com/what-social-signals-do-google-bing-really-count-55389) talat om att man använder sociala signaler för ranking. Twitter ger inget länkvärde till en webbplats men om en person som är betrodd twittrar ut länken så pushas den länken upp något. Så att steget till att Google, efter sina betatestningar av denna funktion, börjar använda detta i sin algoritm är inte så långsökt. Men när det blir samt i vilken utsträckning och vad vikten av det blir är fortfarande frågor som är kvar att besvara.

Det kommer oavsett att bli kul och följa kampen mellan Google och Facebook. Två giganter som drabbar samman och slåss om oss, användarna. Det de vill åt är kunskap om oss som de kan använda för att erbjuda oss riktade tjänster som gör våra liv bättre(?) i syfte att tjäna pengar, något vi aldrig får glömma.

Det är alltså fortfarande ett experiment från Googles sida och funkar bara om man aktiverar det och söker på www.google.com. Men då kan man alltså få göra +1 på viktiga sidor i sökresultatet. Ett bra exempel på en sådan viktig sida är så klart Jajjas blogg.

Google +1