Google skickade nyligen ut en ny Webmaster-video i sitt Youtube-flöde.

Hög tid, då detta är första videon i år från dem i denna kanal.

Denna gång är det Maile Ohye som går igenom hur Google tolkar rel="next", rel="prev" samt rel=”canonical” i fallet där man har paginerat sitt innehåll. Exempel där det är vanligt med paginering är webbshoppar där en kategori kan ligga över flera sidor för att butiken har så många produkter i den kategorin.

Google har upptäckt att deras användare tycker bäst om att bli skickade till en ”View all”-sida d.v.s. en sida som faktiskt visar alla produkter på en och samma gång, förutsatt att sidan laddar inom rimlig tid. En förklaring som ges är att annars måste de klicka och vänta vid varje sidladdning för att bläddra bland produkterna.

För de som har en ”View all”-sida och en paginerad version är rekommendationen från Google att använda en rel="canonical" länk till ”View all”-sidan i HTML-head på alla sidor som utgör den paginerade versionen av samma innehåll. Styrkan att synas i Googles träfflista samlas då på en sida och allt material kommer att indexeras.

För de som saknar en ”View all”-sida och bara har en paginerad version så är rekommendationen att märka upp länken till nästa sida med rel="next" och till föregående sida med rel="prev". Detta gör att Google ser sidorna som en serie och kommer indexera allt innehåll och förstå att det hänger ihop.

Om jag får gissa kommer nog Google att ändra träffen för sidor som förekommer i en serie så att man ser vilka sidor som finns före och efter den man fått träff på. Exakt hur det kommer att ske är så klart svårt att sia om men en begränsning kan nog bli att sidorna runt omkring måste avhandla andra – men givetvis relaterade – ämnen.  Jag tror alltså inte att en e-handlare kan få sidan 2 i en produktkategori indexerad och sidan 1 och 3 visade som alternativ, då dessa fortfarande listar samma typ av produkter. Däremot om man skrivit en längre text och valt att paginera den så känns det inte otroligt att Google väljer att visa föregående och nästa sida och vad de i så fall handlar om.

Här är videon för den som vill se den i sin helhet: