Startskottet för en helt nya era inom informationssökning.

Google har tidigare gjort två stora uppdateringar som fått djurnamn, Google Panda och Google Penguin. Båda specialiserade inom olika områden och båda påverkade stora delar av sökresultaten.

Hummingbird är Googles senaste uppdatering som, en kolibri, ska vara snabb och precis. Det är åtminstone vad Google själva säger. Jag vill passa på att säga att detta är ett första inlägg för att berätta att denna uppdatering precis släppts och syftet bakom den. Vad den kommer att innebära mer exakt kommer tiden att få utvisa. Men i och med denna nyhet blev framtiden väldigt mycket mer intressant och vårt SEO-zoo blev ett djur rikare.

Vad gör uppdateringen?

I och med Hummingbird kommer sökmotorn att utvärdera meningen bakom din sökfråga istället för att hitta sidor som innehåller de exakta sökorden.

Sök och sökbeteende förändras hela tiden. Denna uppdatering är ett potentiellt stort steg i att utveckla en sökmotor som förstår vad du söker efter utifrån att du förklarar vad du söker utan att veta ordet. Hur många gånger har du inte suttit och slitit ditt hår för att du tappat bort just det ordet du behöver för att hitta den information du behövde?

Låt mig exemplifiera hur Hummingbird kan komma att fungera. Vi lånar ett exempel från SearchEngineLand. Om du gör sökningen ”Vad är den närmaste butiken att köpa en iPhone 5S till mitt hem?”. Normalt skulle denna sökning ge ett resultat med alla webbsidor som innehåller framför allt orden ”butik” och ”iPhone 5S”. I vissa fall kan den även visa en karta med närmaste butikerna utifrån var du just nu befinner dig.

För en del kommer nu en ny term, conversational search, som är namnet för metoden eller typen av sökning som Hummingbird introducerar. I conversational search tolkar sökmotorn istället frågan och eftersom sökningen innehåller ”butik” kan detta tolkas som att du söker en fysisk butik snarare än en e-butik. Har du dessutom ett Google Plus-konto och har talat om var du bor kan de tolka ”mitt hem” och ge dig de närmaste fysiska butiker till ditt hem som resultat. Vilket egentligen var det du ville ha.

Redan i somras gav Matt Cutts oss en ledtråd om att denna uppdatering var på väg när han i en webmaster-video svarade på en fråga om röstsökningar.

Att denna uppdatering kommer strax efter att Google tagit bort sökordsdata för oss tror jag är mer än en slump. Det understryker vikten av att ha många mätvärden för att ha en bra helhetsbild av sin närvaro i sökmotorerna sett som marknadsföringsmedium.

Kommande dagar kommer Jajja att följa utvecklingen. Troligen dröjer det innan Hummingbird kommer till Sverige men när den väl flugit hela vägen hit ska det bli intressant att följa. Sedan kan jag slå hål på olyckskorparnas kraxande innan det börjat. SEO och sökmotoroptimeringsbranschen kommer inte dö ut på grund av denna uppdatering. Av erfarenhet vet jag att de alltid börjar kraxa timmarna efter Google annonserat en uppdatering som denna. Dessa uppdateringar har hittills alltid gjort branschen kunnigare, vassare och bättre än någonsin.