Pandan får en ordentlig uppgradering och blir nu 4.0.

För de som följer SEO är Pandan inget nytt utan något som Google lanserade redan under 2011. För er övriga kan jag kort sammanfatta Pandan som en upplärd AI vilken fått lära sig att värdera webbplatsers trovärdighet och kvalité på samma sätt som vi människor gör. Vill du gå mer på djupet i ämnet så kan jag rekommendera två tidigare blogginlägg:

Vad är det nu som hänt?

Google har sagt att de kontinuerligt uppdaterar Pandan och att de inte längre ska ge oss någon feedback på det vardagliga arbetet med att förbättra den. Det betyder att detta inte är någon vardaglig uppdatering utan en markant uppdatering som påverkar Googles sökresultat i en större utsträckning. Enligt Search Engine Land säger Google att ungefär 7,5 % av de engelskspråkiga sökningarna påverkas. Observera att det är 7,5 % av sökningarna som görs och inte utav webbplatserna. Sökningen ”search engine optimization” kan ha påverkats men siffran säger ingenting om webbplatserna i sig.

Exakt vad de faktiskt gjort för förbättringar går de aldrig ut med men varje större Panda gör Googles sökresultat lite vassare och lite mer befriat från dåliga resultat. Dåliga resultat är svåra att definiera och det är därför som Google använder sig av AI.

Behöver du oroa dig för Pandan?

Det beror på. Hur upplever dina besökare din webbplats? Vad tycker dina befintliga kunder om den? Vad tycker icke-befintliga kunder om den? Detta är den typ av undersökning som måste genomföras för att kontrollera huruvida du behöver oroa dig för Google Panda eller inte. Ibland kan det vara tungt att få höra att ens webbplats inte uppskattas av besökarna – men ack så viktigt.

Några saker som oftast inte gillas av besökare

  • Att design och typsättning gör texten svårläst.
  • Ingen tydlig avsändare.
  • Avsaknad av trygghetsfaktorer så som ”trygg e-handel” eller kreditbetyg osv.
  • Aggressiva och störande annonser.
  • Intetsägande sidor – att läsa svammel som inte säger något eller väldigt lite på väldigt mycket text.

Det är dock sällan en enskild sak som gör att Pandan fäller en webbplats utan webbplatsens unika kombination av saker. Är det något specifikt du känner dig orolig kring så ställ gärna frågan eller förklara vad som oroar dig i kommentarsfältet nedan.

Vad har inte hänt?

Det går många rykten på nätet så fort Google gör en uppdatering. Några av dem och anledningen till att jag väntat med att blogga om uppdateringen är:

  • Att Ebay skulle förlorat så mycket som 80 % av all sin söktrafik. Nu verkar de flesta vara eniga om att detta inte är en effekt av Panda 4.0 utan en manuell åtgärd från Google. Det är inte förvånande på något sätt då Ebay sällan är en webbplats jag vill komma till efter en sökning, om jag inte skrivit med ”ebay” i sökningen.
  • Att detta skulle vara den Panda-uppdatering det ryktades om redan i mars i år som skulle hjälpa småföretagare och mindre webbplatser. Nu ryktas det om att Panda 4.0 snarare är något av en grund för lanseringen av den tidigare nämnda uppdateringen som alltså kommer senare, om den kommer överhuvudtaget.

Sammanfattningsvis

Googles Panda är något jag själv finner både fascinerande och fantastiskt. Fascinerande troligen för att jag gillar AI och fantastiskt för att resultaten blir så mycket bättre. Däremot får man inte glömma bort sin SEO. Matt Cutts gick ut i en av sina webmaster videos på Youtube och konstaterade att länkar, som är en stor del av SEO, kommer att värderas av Google även de närmaste åren. Jag tror också att andra grunder inom SEO kommer att finnas kvar tills det att något annat faktiskt ersätter Google.