Att Google gör uppdateringar i hur de rankar, värderar och tolkar webbplatser är vanligt, det händer i snitt två gånger per dag.

Det är dock oftast mindre uppdateringar, de större brukar ligga med några år emellan och få coola namn.

Google har nu rullat ut en uppdatering som de själva inte döpt, men som SEO-branschen döpt till Google Penguin åt dem. Det är lite mindre än ett år sen Googles Panda kom till Sverige. Den uppdateringen hade branschen från början döpt till ”Farmer Update” men Google gav den ett officiellt namn. Pandan fokuserade på att lyfta fram träffar som användare fann trovärdiga och användarvänliga. Googles Pingvin är inte lika intresserad av att lyfta webbplatser, den straffar.

Google har en uppsättning riktlinjer som de vill att webmasters ska hålla sig efter. Problemet med dessa riktlinjer är att de är riktlinjer som Google inte har med i sin algoritm. Det betyder att de som följer Google riktlinjer ofta upplever det som omöjligt att synas i Googles träfflista. Detta leder till att vissa webmasters struntar i riktlinjer, att andra beskyller dessa webmasters för att fuska och ytterligare en grupp ger upp.

Google vill självklart inte att situationen ska se ut så här men att lägga in deras riktlinjer i algoritmen är ingen enkel uppgift. Deras riktlinjer är löst skrivna och ger utrymme för tolkning. Nu har Google gjort en tolkning som de introducerat i sin algoritm och denna uppdatering är Pingvinen.

Pingvinen bedömer om en webbplats har jobbat med spammiga metoder och bestraffar den om det är så. Däremot behöver det inte vara så att man själv är bestraffad om man har fallit några placeringar sedan Google Penguin, utan det kan vara sidor som länkar till din webbplats som blivit bestraffade. Om en sida som länkar till dig använder spammiga metoder kan det mycket väl vara så att Pingvinen straffar den och då får du inte längre samma värde av länken.

Eftersom detta är en algoritmuppdatering så är alla förändringar av rankingen kopplade till något som automatiskt kommer att räknas om ifall du förändrar förutsättningarna. Säg att du har spammat med ditt viktigaste sökord för ofta på en sida, genom att minska antalet omnämnanden så kommer Google automatiskt värdera om sidan nästa gång de besöker den. Du behöver alltså inte meddela till Google att du gjort förändringen då Google låter sin algoritm arbeta i sin egen takt.

Google Penguin var troligen på väg redan när Googles Panda släpptes. När Google Panda kom så var många övertygade om att den skulle göra vad Google Penguin gjort – nämligen att bestraffa sidor som använder spammiga metoder. Resultatet var dock att vissa sidor som använde spammiga metoder belönades då deras webbplatser tolkades som trovärdiga och användarvänliga. Det gjorde bland annat att sidor som kopierade innehåll syntes lite bättre än originalkällan och följande tweet från Matt Cutts visar att de snabbt var på den bollen.

Läs gärna också vad Urban Lindstedt skrivit i Jajja Magazine om Google Penguin eller titta och hör vad Rand Fishkin från SEOmoz har att säga.