Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har Google blivit mer transparenta och nu har sammanställningen från mars kommit.

Den finns att läsas i sin helhet här: insidesearch.blogspot.se

Jag tänkte sammanställa de förändringar som jag ser som viktigast eller störst här nedan.

Uppdatering av sitelinks

Sitelinks är de extra länkar man kan få ibland på vissa sökningar där Google identifierat ”genvägar” inom en webbplats och presenterar smarta direktvägar. De dyker oftast upp vid ”navigeringssökningar” på t.ex. företagsnamn eller delar av deras domän eller liknande där Google tror att du vill till en specifik webbplats men kanske inte nödvändigtvis till deras startsida. För att räkna fram dessa så jobbar Google med analys av webbplatsen offline d.v.s. att datorer bearbetar webbplatsen utan att det ger genomslag direkt. Nu meddelar Google att de släppt ut den senaste datan och att den normalt uppdateras löpande räknat på någon veckobasis.

Bättre indexering av profilsidor

En förändring som gör Googles indexering av alla våra olika profilsidor på sociala nätverk bättre. Den ska tydligen påverka hur profilsidor från över 200 sociala nätverk hanteras. Återstår att se vad det blir för förändring, kom ihåg du är Googlad så glöm inte att Googla dig själv också.

Förbättrat resultaten för navigeringssökningar

Som jag beskrev ovan så är en navigeringssökning en sökning där Google antar att man vill till en specifik webbplats men inte nödvändigtvis till deras startsida. Förbättringen rör sökningar där man söker efter delar av en URL som Google tidigare hittat tillhöra en parkerad domän, alltså en domän som inte används för något. Tyvärr visar inte Google några exempel på detta, om du själv tidigare gjort en sådan sökning och sett hur den nu blivit bättre lämna gärna en kommentar om det.

Panda uppfräschning

Google går ut med att datan för Google Panda har uppdaterats. Som tidigare nämnts på bloggen så är Google Panda inget som beräknas om kontinuerligt som t.ex. Googles Page Rank algoritm som räknar ut det samlade värdet av inkommande länkar i realtid. Vid varje uppfräschning av datan så gör de också mindre förändringar, denna gång påverkas 1.6% av sökningarna (alltså inte 1.6% av webbplatserna utan sökningarna).

Diverse sport- och eventuppdateringar

Google visar nu live-resultat för bland annat NFL, NBA, NHL, Tennis osv. Något för alla sportintresserade som inte har möjlighet att se en match men vill följa ställningen i matchen.

Förändring i hur länktexten hanteras

Länktexten är den klickbara texten i en länk och tidigare det som förmedlat vad sidan som länkas till handlar om. Google säger att de haft bättre resultat från andra sätt att räkna fram vad sidan som länkas till handlar om än att gå på den texten. Detta var något jag gissade var en av Googles förändringar de gjort i februari. Frågan är nu om det rör samma sak denna gång eller om det faktiskt var någon av de övriga sakerna som förändrades då. Google meddelar också att de förbättrat tolkningen av länktext och hur relevant den faktiskt är i relation till en given sökning och webbplats.

Förändringar av synonymhanteringen

Google ger ofta förslag på synonymer eller låter synonyma begrepp blandas med det man sökte på. Detta har ändrats på väldigt många sätt bland annat så har vikten för den faktiskt sökta termen ökat så man bör få färre synonymer direkt i träfflistan. Även en förbättring kring träffsäkerheten av synonymer har skett. Om man är väldigt intresserad av synonymer så föreslår jag att man läser ursprungsinlägget från Google då det var rätt många förändringar på området.

Igen så är länkförändringarna de som troligen kommer ge störst effekt bland sökmotoroptimerare. Det är trots allt länkarna till en webbplats som i slutänden ger bra placeringar på konkurrensutsatta sökord. Jag brukar säga att optimeringen av webbplats skapar en bredare synlighet d.v.s. man syns på fler söktermer/fraser och på mer unika sökningar och att inlänkning skapar spetsig synlighet på den termen man skapar länkning kring. Vi på Jajja säljer den spetsiga sökmotoroptimeringen och bjuder på den breda. Våra kunder har tillgång till en SEO specialistgrupp som bistår våra kunder med förslag på förändringar av webbplatsen som skulle öka synligheten i sökmotorerna.