För två veckor skrev jag ett inlägg om att Google gått ut med att de ändrar hur de bedömer vad en sida handlar om utifrån hur sidan länkas till.

Min bedömning var och är fortfarande att Google gjort så att länktexten inte längre förmedlar vad en sida handlar om. En signal som man kan tycka är väldigt logisk och vettig, problemet är dock att den är enkel att manipulera. I USA så bevisade SEO-branschen sin styrka och sitt missnöje med Bush-administrationen genom att länka frasen ”miserable failure” till George Bushs biografi på Vita husets hemsida. Med alla inkommande länkar med den frasen så drog Googles algoritm slutsatsen att sidan inte bara handlade om ett ”miserable failure” utan att den var mest relevant på frasen och sidan rankade etta. Fenomenet kom att kallas för Google bombing. Mer om detta kan man läsa på Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Google_bomb).

Men som SEO:are nöjer jag mig inte bara på logiska hypoteser från egen sida. Bill Slawski driver en mycket intressant blogg där han tittar på vilka patent som sökmotorerna sitter på. Han skrev i början av mars ett mycket intressant inlägg om att det finns 12 potentiella patent som Google ändrat på/tagit bort utifrån den formulering som de skrivit.

Översatt och sammanfattat är listan:

 1. Lokalt länkat

  Tar upp hur länkar inom en grupp sidor som alla berör en given sökfras påverkar resultatet. Man boostar sidor som får länkar från andra sidor som handlar om samma ämne.

 2. Relaterade sidor

  Låter dig hitta sidor som är relaterade till en annan sida genom identifiering av att de handlar om samma ämne och länkar till den specifika sidan.

 3. Anpassningsbar Page Rank

  Beskriver genvägar som kan tas vid framräknandet av Page Rank som annars kan ta väldigt lång tid att räkna ut i sin helhet.

 4. Informationshämtning över flera språk

  Handlar om användningen av en sida på ett språk och som länkar till samma sida på ett annat språk för att förstå sidan på det nya språket.

 5. Länkbaserad klustring

  Används för att förmedla relevans till en länkad sida utifrån vilka andra sidor som länkas till från samma källa.

 6. Personlig Page Rank

  Sätter olika Page Rank utifrån om länktexten är relaterad till en viss sökning eller inte.

 7. Ankartextindexering

  Ankartext är detsamma som länktext och detta handlar om att indexera sidor för en viss sökning utifrån om länktexten innehåller sökordet. Detta är vad jag bedömer vara det Google ändrat.

 8. Länkanalys utifrån historisk data

  Tar upp bedömning av länkar över tid, ifall en länk ligger fast statiskt eller om den bara legat över en viss tid eller kommer och går.

 9. Länkvikt utifrån sidsegmentering

  Talar om hur Google sätter olika vikt vid länkar beroende på var på en sida de förekommer.

 10. Den resonabla surfarens länkfeatures

  En samling av features för att bedöma vikten av en länk i relation till andra länkar på sidan.

 11. Länkar mellan relaterade sidor

  Sidor som ägs av samma person eller som på andra sätt är mer fysiskt relaterade än bara via ämne och länkar bedöms vara relaterade och länkar mellan dessa bedöms annorlunda.

 12. Spridning av relevans mellan länkade sidor

  Spridningen av relevansen mellan länkade sidor utifrån t.ex. antal klick bort en sida är från en annan samt att relevansen även går åt andra hållet. Om en sida länkar till en sida med ”kontakt” som länktext och adressen återfinns på den länkade sidan så blir adressen relevant även för den länkande sidan.

Detta var en översättning men också en sammanfattning. Observera att detta alltså är de 12 saker som Bill hittat som skulle kunna falla inom ramen för formuleringen men att det inte är någon som säkert vet vad exakt som ändrats. För utförligare förklaringar och länkar till extramaterial så rekommenderar jag varmt:
http://www.seobythesea.com/2012/03/12-google-link-analysis-methods/