Frågar man Twitter och Facebook är svaret ja. Men hur objektiva är de i frågan?

För alla som inte följt vad som hänt så har Google skapat ett eget socialt nätverk vid namn G+ som nu blivit starkare integrerat i deras söktjänst. Detta görs genom att information från G+ ingår i sökresultaten. Många vittnar om att de sidorna är långt ifrån en bra användarupplevelse och menar att personers Twitter- och Facebooksidor är mer relevanta och bättre att visa.

Facebook och Twitter har till och med gått så långt att de skapat ett bookmarklet (man gör ett bokmärke man klickar på för att omvandla det sökresultat man fått till ett som är rent från G+) samt ett tillägg till webbläsaren Google Chrome som visar Google-sökningar utan G+ integreringen. Läs mer om det här:
http://focusontheuser.org/ samt hos IDG: http://www.idg.se/2.1085/1.428465/facebook-och-twitters-fracka-kupp-mot-google

Debatten går het och argumenten som slängs mot Google är de som de själva satt upp som sina grundfilosofier ”Don’t be evil” samt att användaren ska vara i fokus och att de nu försämrar resultaten för sina användare för att pressa ut G+ på bred front.

Matt Cutts får också stå till försvar för detta på TWiT This week in Google 130 och vill ni inte se debatten kring de amerikanska lagförslagen SOPA och PIPA så hoppa fram 36-37 minuter in i detta klipp:
http://twit.tv/show/this-week-in-google/130

Integreringen är inget jag sett på www.google.se men om jag byter till www.google.com och säger åt Google att jag vill använda engelska så får jag upp integreringen. Testa själv att gå dit och göra en sökning på t.ex. Linux eller cooking. Det ser då ut så här för Linux:
Search Plus Your World sökning på Linux

Och så här för cooking:
Search Plus Your World sökning på cooking

Frågan är dock hur relevanta G+ resultaten är för sökningarna och hur relevant det är att få en G+ sida för någon känd person som kanske aldrig ens uppdaterat sin G+ sida? Matt Cutts säger att Google är medvetna om att det inte är perfekt och att de kommer att gå igenom och göra förbättringar. Det är lätt för människor att byta sökmotor ifall Google börjar irritera sina användare.

Men fasaden har ändå spruckit lite och den skinande helt vita sökmotorn med bara en logga, en sökruta och två knappar (”Sök på Google” och ”Jag har tur”) är idag på väg att bli något helt annat. Genom sprickorna i denna fasad så når det också ut en helt annan bild av hur Google är som arbetsgivare:
http://pandodaily.com/2012/01/24/larry-page-to-googlers-if-you-dont-get-spyw-work-somewhere-else/

Samtidigt, är inte detta ett steg mot det vi alla egentligen vill ha? En personlig söktjänst som lär sig vad/vem man anser trovärdigt och bra och som filtrerar bort alla irrelevanta sökningar? Vi bävar inför att vi får olika verklighetsuppfattningar samtidigt som informationen på Internet ökar lavinartat och i slutänden mäktar vi inte med att ta in all denna information. Om det kom ett nytt företag som erbjöd just denna personliga tjänst så skulle jag inte tveka en sekund att börja använda den, men när Google försöker bli den tjänsten så förfäras stora delar av världen. Varför?

Så frågan kvarstår: Var lanseringen av Search Plus Your World dagen då Google blev elaka? Jag tänker inte svara, det får du som läsare göra själv.