Denna fråga dyker upp lite då och då, speciellt om man får upp förslag om sig själv som är väldigt negativa. Några som hade problem med detta var rumänerna. Jag läste för ett tag sedan denna post på SEOmoz som jag tyckte var riktigt cool.

Börjar man göra samma sökning för svenskar så ser man att vi är dumma, snygga och rasistiska:

Bild av sökförslagen till början på sökningen "Swedes are"

Inte helt trevliga resultat och något som jag tycker att de som jobbar med det svenska varumärket borde ta tag i. Här är tillvägagångsättet:

  1. Bygg en webbplats. Den ska kretsa kring en positiv sökfras om svenskar som börjar med ”Swedes are”. Rumänerna började med ”Romanians are smart” och byggde denna webbplats: http://www.romaniansaresmart.com/. Den låter besökaren med enkla klick söka på de viktiga fraserna och förklarar syftet väldigt tydligt.
  2. Sprid budskapet. Rumänerna gjorde ett Youtube-klipp och lade in ”Dela”-knappar till de vanligaste sociala medierna för webbplatsen.
  3. Vänta. För rumänerna tog det en månad innan de positiva fraserna började dyka upp och det tar tid innan man dominerar förslagen. Alla som jobbar mot Google vet att Google oftast är ett trögt medium, det tar tid, men jobbar man systematiskt så kommer man till slut fram. Denna tröghet är för att vi som använder Google inte ska uppleva sökmotorn som nyckfull och att resultaten ändras konstant vilket skulle leda till försämrat förtroende för resultatet.

Svårare än så är det inte. Man behöver alltså bara bygga webbplatser och engagera hela nationen för att lyckas, nej så är det så klart inte. Det är dock svårare att påverka Google om man till exempel är ett företag som fått negativa söktermer kopplade till sig. Vill man medvetet påverka detta så gäller det att bestämma vilka sökfraser man vill ska dyka upp och sedan jobba med att sätta dessa hos företagets målgrupper så de använder dessa för att hitta företaget.

Jajja har tidigare haft en del negativa sökfraser som kommit sig av misstag vi gjorde i början av 2000-talet. Dessa är nu borta och det beror på att vi har gjort ett antal bra saker som idag får väldigt många sökningar, dessa är Jajja Magazine och Jajja SEO test, utöver vårt fullständiga varumärke Jajja Communications och Jajja Communications AB.

Jajjas olika sökförslag

Som en av Jajjas bloggskribenter hoppas jag så klart på att Jajja Blogg ska bli ett nytt förslag, men tydligen är bloggen inte tillräckligt läsvärd, än. Skriv gärna en kommentar nedan om vad du tycker skulle göra Jajjas blogg värd att sökas efter!