Internet småsjuder av nyheten att ICANN släpper på toppdomänerna och gör det möjlighet att registrera generiska domäner. Har hamnat i en del intressanta diskussioner om detta kommer att leda till kaos eller öppna upp för väldiga möjligheter.

Så vad innebär det? En toppdomän är det som står efter sista punkten i ett domännamn, t.ex. har www.jajja.com toppdomän .com. Dessa har varit avgränsade till landsdomäner .se, .uk, .no och så vidare samt några specialfall så som .edu, .gov, .org och så vidare och de har oftast varit antingen två eller tre bokstäver. Vad som händer nu är att ICANN beslutat att tillåta generiska toppdomäner, så kallade gTLDer (generic Topp Level Domain), och nu är det alltså fritt fram att ansöka om att få registrera exempelvis .jajja, .volvo, .sweden eller .stockholm om man så vill.

Det finns dock en del riktlinjer för hur man ansöker och dessa kommer att komma upp här:
http://www.icann.org/en/topics/new-gtlds/dag-en.htm

Enligt DN har de lagt priset för att registrera en gTLD på härliga 185 000 dollar d.v.s. ca 1,1 miljoner svenska kronor. Läser man även http://svt.se/1.2459498/fritt_fram_for_vadsomhelst ser man att det utöver detta tillkommer en årlig avgift på drygt 160 000 kronor. Detta ska enligt beslutet motverka opportunister från att registrera och köpa upp mängder med gTLD:er. Det beteendet är något som man sett bland vanliga domäner som ligger under .com, .se och så vidare. Idag finns en marknad för vanliga domäner som registrerats i spekulation om att företag kan komma att vilja ha domänen i framtiden vid skapandet av ett nytt varumärke. Ett exempel på det är registreringen av iphone.com under 90-talet, innan Apple ens tänkt tanken på iPhone, av någon som tänkt sig göra en Internettelefon. För Apple så blev det dyrt att köpa loss den domänen (efter en snabb titt via Google verkar det som att den enda informationen om priset är att det var ett sjusiffrigt dollarbelopp). Frågan är då om opportunisterna avskräcks eller om det är så att man genom att kräva höjd insatts dessutom får hårdare och råare klimat?

En annan aspekt på det höga priset är att småföretagarna kommer ha svårt att skydda sina namn och större företag nu kan börjar spänna pengamusklerna och knuffa omkring de mindre aktörerna. Tidigare har Internet alltid varit småföretagarnas bästa vän när det kommer till marknadsföring. Andra som kan påverkas är till exempel gräsrotsrörelser där storföretag med största sannolikhet kommer att försöka lägga beslag på till exempel .eco för att försöka lägga locket på miljörörelsen. Om jag får gissa så kommer stämningsansökningarna att hagla rätt ordentligt när väl ansökningarna om gTLD:er beviljas.

Någon som följt ansökningarna som redan gjorts är Peter Forsman/Internet Sweden. Hans bedömning av hur den svenska marknaden påverkas ligger i linje med min egen. Jag tror att Sverige som marknad är rätt nöjd med .se som dessutom kan bli ännu starkare då det bakom den toppdomänen står en seriös aktör som hanterar bland annat varumärkesfrågor.

Just osäkerheten kring hur man ska kunna skydda varumärken och andra namn och begrepp har varit det som gjort att detta ändå har tagit rätt många år för ICANN att få igenom. Enligt IDG så har det varit minst sex år av förhandlingar. Senast i december fick de ett bakslag av GAC som är deras rådgivande kommitté bestående av representanter från olika regeringar.

SEO-mässigt är det svårt att se någon större möjlighet här då Google jobbar för att hitta en lösning på hur de ska vikta ner domänens betydelse för rankningen av webbplatser, vilket gissningsvis även kommer gälla toppdomäner. Denna nedrankning är ett motdrag från Google eftersom det för vissa marknader i USA är helt omöjliga att söka fram vettiga aktörer då vissa SEO:are fyllt träfflistorna med rena reklamsidor, så kallade MFA-sidor. MFA är förkortning för Made For Affiliate, alltså fritt översatt en sida gjord för reklamnätverk. Men om Google ser varje domän under en gTLD som en separat webbplats så finns stora möjligheter att ta upp väldigt många träffar i träfflistorna med en stor gTLD. Det kommer med största sannolikhet att bli en hel del vilda västern när detta väl kommer igång.

Något som är oroande är att en styrelseledamot hos ICANN har sagt ”what’s exciting is we have no idea what will happen” (källa .SE). Jag vet inte riktigt hur trygg du känner dig när Internet genomgår en sådan här revolution med så många potentiella strider när de som styr skutan inte riktigt vet vart de är på väg. Danny Aerts som skrivit blogginlägget på .SE är VD där har uttalat sig även i IDG.