Om du följt bloggen så läste du troligen mitt tidigare inlägg om att Google Analytics kan bli fattigare på information.

Tillhör du personerna som faktiskt inte vill bli spårad på nätet? Surfar du i privat/inkognito-läge i din webbläsare?

Då är det faktiskt så att du inte är så hemlig som du kanske tror. Referer-information skickas ändå när man går mellan olika webbplatser. Testade detta precis då jag var osäker, det visade sig att det inte var några problem att få fram referer-informationen. Detta trots att privat/inkognito-läge var inställt i min webbläsare, testade både i Chrome och Firefox.

Referer-information för den som känner sig osäker är information som skickas av din webbläsare som talar om varifrån man kommit. Kommer man till exempel från en sökning i Google så finns sökningen i adressen i form av ett q som är lika med sökningen. I minsta varianten ser det ut så här http://www.google.se/search?q=vårtecken. Går man nu in på någon av sidorna så kommer webbläsaren att tala om att man kommit från den adressen och webbplatsen kan plocka ut t.ex. sökningen.

För den som då vill göra Firefox till sin “privata” webbläsare så finns det en enkel metod. Dels surfa i privatläge så att cookies och annat blockeras. Sedan kan du ställa in så att Firefox inte skickar någon referer-information. Detta gör du genom att i adressfältet skriva about:config, du får då upp en varning att om du ändrar saker så kan det gå åt skogen och man får lova att vara försiktig innan man fortsätter, gulligt. Sök därefter på referer och du bör hitta network.http.sendRefererHeader som har värde 2. Om du ändrar detta värde till 0 kommer du aldrig att skicka någon referer-information i framtiden.

Observera att med värde 0 så kommer vissa webbplatser som bygger på att de vet varifrån man kommer att sluta fungera. Det finns då ett mellanvärde, nämligen 1, som skickar information när man går från en sida till en annan men inte för varje annat element som laddas (till exempel bilder eller material från andra webbplatser). Det blockerar alltså fortfarande en del spårning,  men vill du vara riktigt hemlig så är värdet 0 och stöter du på problem kan 1 vara lämpligt att använda under tiden man besöker den webbplatsen. Den guide jag plockat detta tips ifrån, http://cafe.elharo.com/privacy/privacy-tip-3-block-referer-headers-in-firefox/, nämner att detta inte fungerar med WordPress men den skrevs 2006 och nu verkar WordPress acceptera referer-lösa besökare.

Vad jag kunde hitta så verkar Chrome inte ha samma inställningsmöjlighet som standard och kräver betydligt mer hackande för att göra samma sak. Så mitt råd är att om du vill dra på dig en osynlighetsmantel när du är ute på nätet så använd Firefox. Men precis som med en sådan mantel så lämnar du ändå avtryck på Internet när du surfar runt eftersom du i slutänden ändå via din webbläsare begärt att få information skickad till dig och därmed uppgett ditt IP-nummer som identiferar dig på Internet.