Sedan 2008 så genomförs två årliga studier eller tester av SEO-funktionaliteten hos de olika publiceringsverktygen och e-handelsverktygen som finns på den svenska marknaden.

Anledningen är en kamp för ett bättre och framför allt ett tillgängligare Internet. För Jajjas del i detta är att vår produkt ”resultatbaserad sökpositionering”, där man endast betalar för topp 10, levererar mer till kunderna och kunderna blir nöjdare. För egen del handlar det om principer. Mitt namn är Jimmy Wirsborg och är ute på korståg för ett bättre och tillgängligare Internet och utöver det jobbar jag som teamleader & SEO-tekniker. Testerna jag genomför för Jajja är något jag verkligen brinner för.

Efter första testet så åkte vi på rejält med kritik om att det skulle vara oseriöst och stämningen var riktigt trist. Men de som deltog i testet förbättrade sina verktyg, de som fått bra betyg använde det i sin marknadsföring och ämnet SEO lyftes upp på dagordningen. Det är det som får mig att verkligen vilja göra testerna varje år och att dubblera min arbetsbelastning ett par månader två gånger per år. Det ger mig möjlighet att direkt påverka de system som ligger till grund för så många av våra kunders webbplatser och ge dem möjligheten att sökmotoroptimera sina webbplatser. Något som känns extremt viktigt för mig.

Det som verkligen gör mig frustrerad som SEO-tekniker är när jag stöter på en webbplats vars system inte har grundläggande SEO-funktioner och där det heller inte finns möjlighet att skapa dem. Det kan handla om låsta licenser till att arbetet faller utanför det kunden betalt oss för m.m. Kunden blir den som blir lidande. De har ofta lagt en för dem bra peng för sin webbplats men för att nå ut med den måste de göra om den helt. Det är inte helt ovanligt att oavsett hur man lägger fram det, att relationen med kunden blir minst sagt spänd.

Korståget är inte helt oproblematiskt och varje år dyker det upp saker och detaljer som hade kunnat göra testet lite tydligare och lite bättre. Dessa samlar jag på mig hela tiden och implementerar i kommande test. Därför får man gärna maila (jimmy.wirsborg@jajja.com) eller ringa mig (08-546 66 229) för att ge mig feedback eller diskutera olika aspekter av testet.

Svårast hittills har varit att hitta ett sätt att jämföra gigantiska konsultverktyg med de extremt små paketlösningarna. Ett konsultverktyg kan bli hur bra som helst, det är i stort sett bara att kasta pengar och kravspecifikationer på det tills man är nöjd. Medan ett paketverktyg köper man som det är och är bara så bra. Årets SEO-test av CMS som jag jobbar på just i skrivande stund kommer att presentera information helt annorlunda från tidigare år och feedbacken på idén har varit väldigt god så här långt. Men ni får vänta till publiceringen för att få se 😉

I mitt korståg samlar jag som sagt på mig feedback men ger den också. Alla som ställer upp i testet får tillgång till kompetensen hos Jajja och hjälp att förbättra sina verktyg. Teknisk SEO som det här faller under är något som Jajja till och med gett ut ett Whitepaper på och är alltså inga konstiga hemligheter. Oskar Alm på Jajja åker också runt varje år och håller gratis seminarium med olika vinklar på ämnet, hur man ska jobba med sin webbplats för att den ska bli mer sökmotorvänlig.

Nu måste jag fortsätta jobba med testet och hoppas kunna publicera det inom kort och återkomma till bloggen och skriva om något annat kul.