Just nu pågår en debatt inom den svenska SEO-branschen efter ett uttalande från Matt Cutts.

Uttalandet kommer från ”Dear Google & Bing: Help Me Rank Better!” som var en del av SXSW-mässan som hölls i Austin, Texas där Matt Cutts och Duane Forrester svarade på frågor från deltagarna.

De fick frågan ifall de gjorde något för att förhindra att deras träfflistor blev fyllda med enbart väloptimerat innehåll. Den som frågade hänvisade till att sidor från ”vanliga” människor blir undanträngda och att detta förhindrar deras möjlighet till synlighet på nätet. Matt svarade då genom att bl.a. släppa denna lilla bomb:

”What about the people optimizing really hard and doing a lot of SEO. We don’t normally pre-announce changes but there is something we are working in the last few months and hope to release it in the next months or few weeks. We are trying to level the playing field a bit. All those people doing, for lack of a better word, over optimization or overly SEO – versus those making great content and great site. We are trying to make GoogleBot smarter, make our relevance better, and we are also looking for those who abuse it, like too many keywords on a page, or exchange way too many links or go well beyond what you normally expect. We have several engineers on my team working on this right now.” – Matt Cutts (Källa http://searchengineland.com/too-much-seo-google%E2%80%99s-working-on-an-%E2%80%9Cover-optimization%E2%80%9D-penalty-for-that-115627)

Detta väcker dock frågan vad SEO handlar om, eller kanske mer riktigt vad begreppet optimering betyder. Är det optimering att få in sitt sökord så många gånger som möjligt på en sida? Eller att skapa så många länkar man bara kan mot en sida? D.v.s. är optimering något där man går så långt som möjligt med varje del som man vet påverkar rankingen i träfflistan?

Det korta svaret på alla frågorna är nej. Optimering, om det så är att få synlighet i träfflistorna eller att hinna med att se saker på semestern, handlar om att hitta den ”bästa” eller mest optimala lösningen. Att överanvända ett sökord eller skapa massvis av konstgjorda länkar är inte att optimera sin webbplats. Allting inom SEO kräver avvägningar och alla parametrar som sökmotorerna använder för att bestämma om en webbplats är relevant eller inte kan också användas för att se om webbplatsen gått över styr.

Matt Cutts har svarat på frågan tidigare, 2009, och hade då detta att säga om det:

Han uttrycker det som att man går från SEO till spam när man passerar gränsen för vad som är optimalt och försvinner ut på andra sidan. Att man inte längre har en webbplats som besökaren tycker om, något som på senare tid blivit väldigt viktigt. Detta då Google kommit långt i sin jakt på att skapa en algoritm som kan göra mänskliga bedömningar. Senaste stora uppdatering var deras Panda-algoritm, vars ”lösning” jag skrev om här http://www.jajja.com/jajjapedia/blogg/losningen-till-google-panda.

Däremot tycker jag inte man ska vara rädd för SEO – varken att testa själv eller anlita en SEO-aktör. Registrera dig som ägare av din webbplats i Googles Webmaster Tools (https://www.google.com/webmasters/tools/) och fyll i dina kontaktuppgifter. Går det över styr eller om din sida blir hackad så kommer du, med största sannolikhet, att få meddelande om detta av Google. Du kan då kontrollera vad som kan ha gått fel och åtgärda det. Om din webbplats inte återfår tidigare placeringar eller åtminstone rör sig mot dem efter dina åtgärder, så kan det vara så att Google gjort en manuell åtgärd mot din webbplats. Då finns möjligheten att skicka in en begäran om att de ska ompröva webbplatsen (https://www.google.com/webmasters/tools/reconsideration). Observera dock att denna begäran kommer att handläggas av Google manuellt, så skicka inte en sådan begäran direkt efter dina åtgärder om du inte är 100% säker att de utdelat ett manuellt straff (något som är ovanligt). Det är nämligen bara manuella straff som de hanterar via denna kanal. Alla andra negativa effekter du blivit utsatt för kommer Google istället låta sin algoritm ta hand om när den räknar om värdet av din webbplats. När man skickar in en begäran ska man också vara så utförlig som möjligt och tala om vad man gjort för åtgärder etc och har man en SEO-leverantör kan det vara en bra idé att fylla i en sådan begäran tillsammans med dem. Skicka inte heller flera meddelanden om samma ärende, om du inte har någon ny information, utan invänta svar från dem.

Med detta inlägg hoppas jag att jag har klargjort att det inte går att överoptimera en webbplats, då själva ordet optimera betyder att finna den optimala lösningen. Däremot kan det gå överstyr när man försöker hitta den optimala lösningen och att Google då har kommunikationsvägar man kan använda för att få hjälp. Har du några frågor eller funderingar så tveka inte att lämna dem i kommentarsfältet här nedan så kommer jag försöka besvara dem åt dig.