Hej kära läsare. Du har nu hamnat i länkhörnet här på Jajjas blogg och här kommer ni att hitta mig framöver. Här fokuserar vi stenhårt på det som är en stor del av min vardag, nämligen länkar.

Jag kommer att skriva om generella länkstrategier, naturlig länktillväxt, ankartextfördelning och länknätverk. Men i detta första inlägg kommer jag inte grotta ner mig så mycket i detaljer, det kommer det finnas gott om tid till framöver ändå. Istället tänkte jag presentera mig själv och berätta vad ni kan förvänta er av mina kommande inlägg här på min del av Jajja bloggen.

Johannes Eriksson

Mitt namn är Johannes Eriksson och jag är 26 år gammal. Jag bor i Stockholm där jag sedan ungefär två år jobbar på Jajja. Här arbetar jag i det vi internt kallar för ”länkgruppen” och det är vi som gemensamt ansvarar för leveransen till våra kunder. Mina specifika ansvarsområden är de partnerskap vi har för länkar samt de domännamn vi äger. Tillsammans med mina övriga kollegor i länkgruppen så tar vi fram strategier och säkerhetsställer att det sätt vi levererar på anpassas till Googles kontinuerliga uppdateringar.

Länknätverk

Efter gymnasiet började jag jobba i Bredbandsbolagets företagskundtjänst där jag fick ansvar för tilläggstjänsterna webbhotell och domännamn. Efter ett par år slutade jag där och började istället på Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE/IIS) som administrerar vår svenska toppdomän .SE. 2007 gick jag sedan vidare till webbhotellet Crystone som då var ett helägt dotterbolag till Getupdated. Det var under min tid där som jag på allvar fick kontakt med sökoptimering genom att vi fick i uppdrag att bygga ett system för att administrera ett länknätverk till ett av Getupdateds andra dotterbolag, Just Search. Jag var projektledare och under åren utvecklade vi systemet vidare till att bli ett av de större i världen när det gäller länkleverans, detsamma gällde nätverket.

Jajja Communications

För drygt två år sedan gick jag sedan vidare till Jajja där jag, som jag nämnde i början av detta inlägg fortsätter att jobba med länkar. Men om någon frågar mig vad jag jobbar med så svarar jag oftast lite mer generellt ”internet”, för att sedan förtydliga om det kommer en följdfråga. Det är verkligen inte många som är medvetna om att det går att påverka Googles organiska resultat. Men det som fascinerar mig mest med sökoptimering är att det är en ständigt föränderlig bransch där nya metoder och knep som fungerar idag kan vara helt värdelösa imorgon. Google gör varje dag uppdateringar av sin algoritm och i länkgruppen har vi som uppgift att hela tiden övervaka och uppdatera våra arbetsmetoder för att se till att våra kunder har en fortsatt god leverans. Man måste komma ihåg att varje bakslag gör att man kommer tillbaka starkare, även om det ibland kan vara svårt att se ljuset i tunneln.

Jajjas blogg

Här på bloggen kommer det framöver bli lite mindre personliga inlägg. Istället kommer jag fokusera mer i detalj på det som ligger inom ramarna för mina arbetsuppgifter, alltså länkarna. Jag ska försöka förklara hur jag resonerar kring olika länkstrategier, gå lite djupare in på detaljer som ankartexter och länktillväxt samt eventuellt presentera en och annan fallstudie. Jag ska också försöka hålla er läsare uppdaterade på vad som händer där ute i SEO-världen med kommentarer och tankar kring Googles uppdateringar och övriga branschnyheter. Det är få branscher som är så föränderliga som just sökoptimering. Här händer det saker hela tiden!
Vill du få kontakt med mig direkt så finns jag också på Twitter och Linkedin.