Microdata är något som funnits ett tag i olika former och nu har sökmotorerna blivit så lata att de gått ihop och tagit fram en enhetlig standard (finns på www.schema.org).

Varför jag påstår att de är lata har att göra med att de tidigare har gissat sig till vad som menas och nu vill de att alla ska börja prata tydligt med dem istället.

Tydlighet är vad microdata handlar om. Det innebär att på ett otvetydigt sätt tala om vad varje del av hemsida är och betyder. I introduktionen, http://schema.org/docs/gs.html, går de igenom hur man från en textsnutt om filmen Avatar lägger till information i HTML-koden som visar sökmotorerna vad som är filmtitel, genre och regissör. Exempelvis regissören märks upp med att det handlar om en person som har ett namn och födelsedatum. All den här informationen blir då enhetlig och den går bara att tolka på ett sätt. Sökmotorerna behöver då inte längre gissa om du menade filmen Avatar eller om du refererar till en text om en avatar i största allmänhet.

Allt det här är väldigt intressant för de lite nördigare personerna men det kan vara svårt att se den praktiska användningen. Mycket av utvecklingen baserat på microdata sker i USA men något vi kan se i Google när vi söker och som bygger på microdata idag har med rekommendationer att göra. Gör vi följande två sökningar ser man att Rejta får små stjärnor i sin träff medan Reco inte får det:
http://www.google.se/search?q=sanningen+om+Jajja+Communications+AB
http://www.google.se/search?q=Jajja+Communications+AB+rejta

Det beror på att Rejta använder microdata och tydligt talar om för Google att det finns betyg och omdömen här medan Reco låter bli. Att Reco nu väljer att låta bli har sin grund i att om man använder microdata så återanvänder Google informationen i sina egna tjänster, i detta fall är det potentiellt Google Places. Internationellt så finns det flera omdömeswebbplatser som fått sina omdömen kopierade av Google. Något som på sikt kommer att göra att webbplatser, vars affärsidé är att tillhandahålla just omdömen, konkurrerar ut sig själva. Det pågår en del små strider mellan Google och olika sådana här webbplatser och även jämförelsewebbplatser har anledning att titta på om de vill lämna informationen med eller utan strid till Google.

För e-handlare så kan detta få rätt stora effekter. Om alla produkter ligger inlagda enligt ett visst format så blir det lättare för alla parter att hämta informationen. Både sökmotorerna och även prisjämförelsewebbplatser och liknande kan hämta ut informationen och använda den i sina tjänster. Så om man introducerar detta i sitt system och ligger i framkant före sina konkurrenter så får man en period där man kan få en väldigt mycket starkare synlighet.

För restauranger och caféer handlar det om att få upp synligheten så de syns för nördarna som glider runt med näsan i mobilen. På så sätt kan man bli hittad när någon söker efter närliggande ställen att äta på.

Fick veta idag att några kollegor som driver en whisky-blogg har lyckats få upp sitt omdöme i träfflistan genom att använda microdataformatet Microformats. Frågan är dock om Microformats kommer att överleva nu när de tre stora sökmotorerna gått ihop om en gemensam standard. Ett exempel på hur deras blogg (peat.se) ser ut i träfflistan:
http://www.google.se/search?q=Talisker+10
Det är en rätt stor bedrift eftersom det bara finns ett omdöme för varje whisky och Google brukar vilja ha flera omdömen/betyg på samma sida, så som Rejta, för att lyfta fram stjärnorna.

Så titta på om du skulle tjäna eller förlora på att dela med dig av information via microdata. Är du en jämförelsewebbplats eller annan webbplats som tillhandahåller sammanställd information så finns det risker. Är du en företagswebbplats eller e-handelswebbplats med bara ditt eget unika innehåll som du vill sprida så är frågan varför du läst hela inlägget och inte sprungit iväg och fixat din upptaggning av informationen än?