Google väljer responsiv design för sin webb, detta efter att ha sett hur den mobila trafiken har ökat.

Jag har tidigare bloggat om hur man snabbt kan mobilanpassa sin webbplats och där även diskuterat ifall man ska köra mobilapp eller mobilanpassad hemsida. Kort kan man säga att en mobilanpassad hemsida oftast är att föredra. Det är främst när interaktionen med användaren blir väldigt stor som en mobilapp kan vara intressant.

Gör man väl valet att mobilanpassa sin hemsida så uppstår frågan: Omdirigera mobila besökare till en separat webbplats eller använda anpassningsbar design? Det första alternativet erbjuder möjlighet att koda väldigt riktat mot specifik hårdvara och man kan då optimera formatet maximalt och vara väldigt säker på att hemsidan visas som man vill. Det andra alternativet gör att man inte behöver hålla reda på olika adresser för samma sida och man riskerar inte att de olika hemsidorna hamnar i konkurrenssituation om placeringar hos Google. En stor fördel med att inte få olika adresser till samma sida i olika format är att man inte behöver göra SEO-lösningar för att förklara för Google vilken sida som ska få allt värde som inkommande länkar ger.

Googles val, som även går att läsa om på IDG, föll på responsiv design, vilket är ett sätt att göra en anpassningsbar design som är mer avancerad än bara en flytande layout. Responsiv design ger möjlighet att ändra hela designen utifrån vad besökarens webbläsare lämnar ifrån sig för information om exempelvis upplösning. Du vill kanske inte använda stora bilder ifall enheten ändå inte klarar av att visa dem i full skala, då är mindre bilder som går snabbare att ladda att föredra.

För den som vill börja testa lite responsiv design för sin egen hemsida så visar Google några exempel i sitt blogginlägg. Själv märker jag att det är hög tid för mig att uppdatera mina CSS- och HTML-kunskaper.

Slutsatsen jag drar är att man nu bör följa Googles arbete med responsiv design och hur de går tillväga för att kunna göra en egen mobilanpassad hemsida som faller Google i smaken. Jag kommer med största sannolikhet att få tillfälle att återkomma till detta spännande ämne och hålla er uppdaterade.