PageRank™ är ett mätvärde som bubblar upp i SEO-diskussioner fortfarande, trots att det är många år sedan mätvärdet tappade sitt huvudsakliga syfte.

Jag tror det är för att PageRank™ gav Google sitt försprång och för att det revolutionerade söket på Internet. Den vanligaste missuppfattningen kring PageRank™ är att det är namngivet efter någon form av sidrankning. Det är korrekt att värdet används för att ranka sidor men det är namngiven efter sin skapare Larry Page. Den dubbla betydelsen får man väl se som en bonus.

Grunden för PageRank™ kan beskrivas som att varje sida på nätet börjar med ett och samma värde. När en sida länkar ut till en annan så lägger den en röst på den sidan med det värdet (dividerat på antal sidor som länkas till) och ökar därmed värdet på sidorna som får rösterna. När sidor som har fått röster och därmed ett högre PageRank™-värde röstar så röstar de med sitt högre värde och har möjlighet att lägga en starkare röst.

Här är en bild från Wikimedia Commons som visar hur PageRank™ fungerar:

Bild från Wikimedia Commons om PageRank

Detta fungerade väldigt bra när Google kom eftersom de flesta av oss som fanns på nätet på den tiden hade en sammanställd länklista på våra webbplatser med ”bra länkar”, ”viktiga länkar” eller ”nyttiga länkar”. Man gjorde dessa listor eftersom det fanns så mycket information och så mycket skräp på Internet (mängden var redan då oöverskådlig och har ökat lavinartat sedan dess) så när man väl hittat en bra sida så ville man inte tappa bort den och man ville också dela med sig av den. Samlaren i människan gjorde det till lite av en tävling bland de mest hängivna. När Internet var fullt av dessa manuellt noggrant hanterade listorna så fungerade PageRank™ perfekt. Majoriteten av länkar som skapades hade en mänsklig tanke bakom.

Idag ser världen annorlunda ut – majoriteten av länkarna är inte noggrant och omsorgsfullt utvalda. Material trycks ut i många olika digitala kanaler automatiskt och ofta med länkar till ursprungsinnehållet. I vissa fall sker det för att leda läsare rätt i andra för att öka värdet gentemot sökmotorerna. Detta har lett till att PageRank™ i den grundform som gjorde att Google slog igenom inte längre har någon större påverkan på hur man slutligen rankar i Google.

Idag finns även andra faktorer som spelar in på länkens betydelse och värde utöver det strikta PageRank™-värdet.  Exempelvis:

  • Om en länk kommer från en relevant sida eller webbplats.
  • Om länken ligger väl synlig eller om den är undangömd.
  • Om länken kommer från en webbplats som kan anses ha samma ägare som den webbplats som länkas till.
  • Om länken kommer från en sida som har ett högt förtroende.

Google tillkännagav att de genomfört en ändring tidigare i år och jag skrev då ihop ett inlägg om 12 patent som skulle kunna vara inblandade. Alla de patenten berör faktorer som idag påverkar värdet av en länk.

En annan sak man måste förstå är att PageRank™ inte är ett heltal mellan 1 och 10 så som det oftast presenteras, utan ett decimaltal med många decimaler och det räknas om hela tiden. Heltalet som vi utanför Google får är en stillbild som uppdateras några få gånger per år.

Google har rullat ut författarskap och kopplingar till deras sociala satsning Google+ och detta kan komma att ge ytterligare värden kring länkar som har större betydelse än vad PageRank™ har idag. Tom Anthony har skrivit ihop ett väldigt bra inlägg om detta på SEOmoz.

Så sammanfattningsvis, PageRank™ har haft en enorm betydelse för sök men har idag väldigt liten faktiskt betydelse, mer än att förvirra. Vill man se vilken effekt en länk får är det bättre att se hur den påverkar den faktiska rankningen i Googles träfflista istället för att titta på ifall PageRank™-värdet ökar eller inte.