I USA spelar lite mer än 8% av befolkningen (26 miljoner utav totalt 318 miljoner) nu Pokémon Go dagligen.

Pokémon Go är en milstolpe inom spel- och underhållningstekniken och inom mobilspelsgenren får det Angry Birds-genomslaget att se litet ut. Även vad gäller tid spenderat utklassar Pokémon Go övriga appar:

pokemon_1

(Källa: http://appinstitute.com/pokemongo-realtime-stats/)

Hur kan du som lokal företagare tjäna pengar på detta?

Spelet är GPS-baserat och får spelarna att besöka olika platser. Spelet använder även mobilens kamera för att skapa upplevelsen att dessa Pokémons finns i den verkliga världen, en teknik som heter Augmented Reality och förkortas AR.

Om du inte är intresserad av att delta själv i spelet har du följande möjligheter att attrahera spelarna till din butik, café, restaurang osv.

 

  1. Sätt upp en laddstation och en skylt om att det går att ladda mobilen hos dig. Spelet drar obscent mycket batteri och en laddning som normalt räcker en och halv dag kan vara slut på under en timme. Medan spelarna väntar på att mobilen ska ladda har du sen chansen att sälja dina produkter så som fika, mat eller varför inte en keps mot solen eller ett paraply mot regnet.
  2. Sätt upp en skylt med riktat erbjudande till Pokémon-spelare. Be dem visa upp sin spelarprofil eller sin starkaste Pokémon i utbyte mot rabatt.
  3. Ha gratis WiFi. Detta är något de flesta redan har, till många turisters stora glädje. Ett tips är att lägga ned lite extra tid på att döpa ditt WiFi till något inbjudande, till exempel ”pokemon friendly wifi at jajja”.

Om du själv kan tänka dig att engagera dig lite mer i spelet kan du på riktigt attrahera spelare från flera kilometer bort. I spelet finns nämligen två saker som spelare besöker och det är:

  1. Pokéstops – här kan man få resurser som används i spelet.
  2. Gym – I spelet finns tre lag och alla lagen slåss om att äga de olika gymmen. Att ta över ett gym ger inte bara extra prestige utan även extra resurser åt spelarna som äger och försvarar det.

Har du tur befinner sig ditt café eller din butik redan vid ett Pokéstop eller ett gym, annars behöver du ta reda på var de närmaste är för att kunna utnyttja följande råd:

  1. Agna närmaste Pokéstop med bete (kallas lure module i spelet) vilket lockar till sig Pokémons, vilket i sin tur lockar till sig spelare. Vissa platser i USA vittnar om parker med både hundra- och tusentals människor som hänger vid agnade Pokéstops. Detta kan kräva lite pengar då spelet har mikrotransaktioner som affärsmodell och lure modules (som du agnar med) är något som oftast krävs att man köper. Någon som räknat på detta i USA hade kommit fram till lite drygt $1/h att hålla en Pokéstop konstant agnad. Sett till en normal marknadsföringsbudget är de omkring 100kr/dag en väldigt liten investering och potentialen är att den kan ge dig din bästa sommar någonsin.
  2. Erbjud bara laget som äger närmaste gymmet rabatt. En interaktion som gör det roligare att spela och handla utav dig.
  3. Erbjud spelare som kan visa upp att de fångat någon av de mer ovanliga eller specifika Pokémons specialerbjudanden. Exempelvis ”Visa oss din Pikachu och vi bjuder på en bulle till kaffet” eller ”Visa oss din Dragonite och vi bjuder på en dricka till korven eller hamburgaren”.

Genom att engagera dig med spelarna på rätt sätt kommer de att vilja sprida dig och ditt varumärke i sociala medier. Spelarna är extremt sociala och i Stockholm finns redan en Facebook-grupp per lag och en gemensam för alla som spelar. Via grupperna genomförs både anordnade och spontana träffar där den största anordnade samlingen i Stockholm ser ut att inträffa på fredag då flera tusen sagt att de kommer att delta och nästan 10 000 har meddelat att de vill komma/är intresserade.

Framöver kan det komma möjlighet till annonsering via sponsrade platser. Till dess är råden ovan de som troligen kommer ge dig mest affärer. Mer om sponsrade platser här:

https://techcrunch.com/2016/07/13/pokemon-go-will-soon-get-ads-in-the-form-of-sponsored-locations/

För dig som vill läsa mera om Pokémon Go och hur det fungerar rekommenderas:

Så fungerar Pokémon Go (.SE skriver alltid väldigt enkelt och bra om teknik)

Pokemon Go Is Driving Insane Amounts of Sales at Small, Local Businesses. Here’s How It Works (För den som vill fördjupa sig mer i affärsmöjligheter kring Pokémon Go)

Pokémon Go tops Twitter’s daily users, sees more engagement than Facebook (Förvisso en veckas gammal data men ger ändå en lite djupare bild av hur stort detta blivit)

Americans can’t stop googling 5 kilometers while playing ’Pokémon GO’ (Ett spel som så starkt kan påverka vad vi söker på kan inte ignoreras, en bonus kanske blir att amerikanerna äntligen går över till metersystemet)

Hoppas alla får en fortsatt härlig sommar och är du en av oss som jobbar glöm inte bort att ta en paus med en glass i solen!