Mitt korståg för ett bättre Internet tar ännu ett steg då årets SEO-test av e-handelsplattformar nu släpps.

Det återfinns på http://seotest.jajja.com där testen från och med nu kommer att hålla till.

Årets test är otroligt glädjande då så många aktörer har lagt det dryga året sen förra testet på att utveckla sin SEO-funktionalitet. Förra årets test gav ingen e-handelsplattform betyget 5.0 av 5.0 och i år har hela 20 aktörer lyckats med bedriften att få högsta betyg.

Det finns dock två verktyg som utmärker sig extra mycket, det är SiteSmart från MediaVault International och Dynamicweb från Dynamicweb Sverige som har paketerat alla SEO-funktioner som krävs för högsta betyg i sina standardpaket. Det krävs inget mer av beställaren än att beställa en webbplats av dessa aktörer för att de ska få en webbplats med alla funktioner.

Något som var tråkigt men väntat var att Visma som för första gången ställde upp i årets test hamnar långt efter. Detta är något som SEO-tekniker ofta märker från leverantörer som har sitt huvudfokus inom något annat område och där webbshop är en produkt som är tänkt som ett bra komplement till övriga produkter i produktportföljen.

Testet tittar på sex olika delar som berör möjligheten att kunna sökmotoroptimera en webbplats.

  • Indexering: Talar om ifall webbplatsen har problem att indexeras eller att styra hur indexeringen sker. Exempel på frågor är hur webbshopar med flera domäner hanteras eller om webbplatsen kan navigeras och användas av besökare som saknar stöd för Javascript.
  • Läsbarhet: Det långa namnet är egentligen ”läsbarhet för sökrobotar och annan mjukvara”. Det handlar om hur enkel webbplatsen är att läsa för en robot eller annan mjukvara. Exempel på frågor är om HTML-koden valideras, ifall sidan kan använda relevanta språktaggar och ifall det går att använda ALT-text till bilder och andra relevanta HTML-element.
  • Utseende i träfflistan: Kanske det som webbplatsägare är mest måna om när det handlar om SEO. Hur ser träffen ut? Är den tydlig? Förstår de som söker vad jag vill säga dem? Får jag ut mitt budskap redan i Google? Osv. Exempel på frågor är ifall det går att styra sin titel-tagg, ifall man kan lägga in microdata och om system skapar sökmotorvänliga adresser.
  • Bakåtkompatibilitet: Denna del tittar dels på hur ett system hanterar en gammal webbplats och dels på hur systemet hanterar sidor som byter adress internt på webbplatsen.
  • Mätning, spårning och testning: Namnet är väldigt självförklarande och här finns frågor som om systemet har ett eget mätverktyg och/eller tillåter inläggning av ett tredjepartsverktyg så som Google Analytics. Även frågor på hur A/B-tester och flervariabelstester sköts ställs här.
  • E-handelsspecifika kriterier: En del som införts i testet för att fånga upp frågor som hur e-handelsspårningen och utgångna produkter hanteras.

Varje del syftar till att visa styrkor och identifiera svagheter för läsaren. Men oavsett vilket av de verktyg du väljer av de som fått bra betyg så är inte placeringarna på Google garanterade. Det finns förvisso aldrig några garanterade placeringar i Google och därför erbjuder Jajja en resultatbaserad SEO-tjänst, vi tycker inte att du ska behöva betala för SEO som inte levererar något resultat. Så om du redan idag använder ett av verktygen som fått bra betyg men inte får bra placeringar så föreslår jag att du kollar vår tjänst och kontaktar en av våra säljare här.