Jajja genomförde i början av året en undersökning kring hur e-handel ändrat vårt köpbeteende och vilka mekanismer som påverkar våra köp.

Vi fann till exempel att vi köper mer än vi tänkt oss när vi e-handlar, något som DN skrev om. Men det jag tyckte var mest intressant i undersökningen var hur lite sociala medier används inför ett köp. Själv lever jag väldigt nära sociala medier och trodde att vi skulle kunna påvisa stora effekter från sociala medier på konsumenten.

Undersökningen visar att 73% aldrig ställer frågor via sociala medier inför köp av hemelektronik och endast 4% gör det ofta, för kultur ökar det till 81% som svarar aldrig och 3% som uppger ofta. Sämst ser det ut för kläder och skor på nätet där 85% uppger att de aldrig använder sociala medier och endast 1% uppger att de använder det ofta.

Jämför man med hur många som använder sökmotorer så är andelen som aldrig använder sökmotorer inför ett köp under 50% i alla kategorier. Inom hemelektronik där behovet av information verkar vara som störst är det enbart 5% som uppger att de aldrig använder sökmotorer inför ett köp.

Undersökning visar också att den vanligaste anledningen till ett avbrutet köp är att webbplatsen inte svarar, följt av att betalningsalternativen inte passar. Anledningarna till varför man väljer att handla på nätet visade sig bland annat vara att det alltid är öppet, att det är billigare och man slipper åka till en fysisk butik.

Jag ska inte tråka ut er mer med min analys utan låter er läsa vår rapport själva, ni hittar den här:
Så söker och handlar svenska folket 2012