Hej, kära läsare av Jajjas blogg.

Mitt namn är Mattias Kellquist och jag jobbar som affärsutvecklings- och maknadschef här på Jajja. Vanligtvis har jag inte riktigt tid att blogga men denna nyhet är så vital för oss alla att jag bara måste. Både vital för alla oss som jobbar med SEO men även för alla annonsörer som har förstått vikten av att marknadsföra sig online. Urban Lindstedt berörde den i förra veckans Jajja Magazine. Men jag känner att jag också vill ge min syn på detta.

Siffrorna från User Centric visar att användare lägger hela 14.7 sekunder på det organiska resultatet i träfflistan medan de bara lägger 2.8 sekunder på de sponsrade länkarna som ligger ovanför. Och i stort sett ingen tid på de sponsrade länkarna till höger. Det betyder att de som använder Google spenderar 5 gånger mer tid på det organiska resultatet än det sponsrade.

Följden blir att eftersom Googles användare (du, jag och uppskattningsvis 19/20 av alla beslutsfattare i landet) lägger så mycket tid på det organiska resultatet så är det betydligt mer varumärkesbyggande för annonsören. Värdet av varumärkesaspekten tas nästan aldrig med i beräkningen vid detta medieval. Att finnas med i toppen gör att den som söker uppfattar varumärket som ett av de större i marknaden och det inger förtroende och resulterar i affärer för dig. Både från nya kunder och befintliga.

Trots detta så lägger svenska annonsörer hela 10 gånger mer på sponsrade länkar än de gör på sökmotorpositionering som får dem att synas i det organiska resultatet.

Låt oss ta ett exempel på vad dessa siffror faktiskt betyder. Om ett företag idag lägger 10 000 kronor i månaden på sponsrade länkar, vilket inte är ovanligt, så bör de alltså med samma logik samtidigt lägga 50 000 kronor på sin synlighet i det organiska resultatet, vilket är ovanligt.

Sponsrade länkar kommer alltid vara lite snabbare och enklare att testa än sökpositionering, men däremot är skillnaden inte så stor längre i och med att vi på Jajja under de senaste åren har tagit fram och erbjudit en helt resultatbaserad sökpositioneringstjänst – som är minst lika transparent kring vad man som annonsör betalar för. Detta i kombination med att varje annonsör kan se den stora skillnaden mellan sponsrat och organisk med hänvisning till varumärkeseffekten, så känns det som att förhållandet bör kunna vara på väg att jämnas ut. Av en sökbudget i Sverige så hamnar enbart 10 % på sökmotoroptimering medan man på de mognare marknaderna i Nordamerika och Europa investerar drygt 20 %.

Allt talar således för att även svenska annonsörer kommer att inse att de bör dubblera sina marknadsinvesteringar i sökmotoroptimering framöver. Och åtminstone min framtidstro på SEO-branschen är enormt ljus då dessa siffror visar precis vad min magkänsla alltid sagt mig. Jag hoppas bara siffrorna och informationen når ut snabbt till landets beslutsfattare så de kan balansera sina marknadsföringsbudgetar på ett bättre sätt.