Det finns en rädsla att om man har en bra placering i träfflistan och köper till sponsrade länkar att man då skulle få betala för trafiken men inte få någon extra. Det finns också de som anser att eftersom de köper sponsrade länkar så behöver de inte ligga bra till i Googles vanliga träfflista (vad som kallas för organiska träfflistan).

Dessa rädslor och farhågor är på det stora hela ogrundade. Google har genomfört en studie där de tittat på vad som händer när man pausar sin Adwords-kampanj.

Studien pågick under sex månader och under dessa månader skedde det 390 pausningar. En pausning räknas från att budgeten för kampanjen minskat med minst 95%. För exakt metodik hänvisar jag till studien.

Endast 19% av annonsvisningarna visades samtidigt som det fanns en relaterad organisk träff, vilket är den grupp av annonsvisningar som är relevanta att titta på för att se relationerna mellan den organiska träffen och sponsrade länken. Det betyder att 81% av annonsvisningarna sker utan relaterad organisk träff. 9% av annonsvisningarna hade en topprankad organisk träff, 5% hade istället den organiska träffen 2-4 och 4% hade sin träff på plats 5-n (där de lät n gå till 50). För den som räknar efter så blir detta inte exakt 19% så det har troligen skett avrundningar.

För den som är intresserad av de exakta detaljerna så var rapporten väldigt detaljerad, vilket också gör den rätt svårläst. Sammanfattningsvis kan man dock säga följande:

  • För de med en förstaplats i den organiska listan så försvann 50% av annonstrafiken, övriga 50% kom ändå till webbplatsen fast nu via den organiska träfflistan.
  • För de med en andra- till fjärdeplats försvann istället 82% av annonstrafiken.
  • För de med en plats fem eller sämre så försvann hela 96% av annonstrafiken.

Infograpic-bild över resultatet från Googles studie
(Bildkälla: http://googleresearch.blogspot.se/2012/03/impact-of-organic-ranking-on-ad-click.html)

Man kan alltså dra slutsatsen att desto bättre organisk placering man har desto mindre trafik förlorar man ifall man slutar använda Adwords. Dock är det väldigt tydligt att majoriteten av trafiken från annonserna kommer att försvinna. Det finns alltså ett överlapp men att låta bli att kombinera en bra organisk placering med sponsrade länkar är alltså att gå miste om massor av potentiella kunder.

Därmed inte sagt att man ska köpa både och i blindo. Se alltid till att mäta och spåra trafik till webbplatsen och hur den konverterar via de mål som just ni har på er webbplats.