Christian Rudolf har på bloggen Disruptive framfört kritik mot Jajjas SEO-test. Jag svarade direkt i kommentarsfältet men då han valt att börja ta bort alla nya kommentarer så får jag istället använda mig utav Jajjas blogg.

Kritiken går hårt åt Dynamicweb, en av de som först utsågs till vinnare av testet. Christian Rudolfs kritik lyfte en del frågetecken och det visade sig att visa funktioner inte var standard, utan var beroende på den som skapar webbshopen. Så därför är inte Dynamicweb längre en testvinnare men fortfarande en aktör som förtjänar fem (av fem) i betyg.

Kritiken som Christian Rudolf framför lägger dock sin tyngpunkt på att en webbshop skapad med Dynamicwebs system inte skulle indexeras och vara helt osynlig i Google. Detta är totalt felaktigt. Christian Rudolf har baserat hela sin kritik på en enda referens efter att han hittat en detalj som jag missat i svaren från Dynamicweb. Svaren skiljer sig alltså från hur deras referens implementerat lösningen och dessa svar låg till grund för deras betyg. Det är ingen lätt sak att betygsätta hela system medan det är väldigt enkelt att hitta problem med en specifik webbplats. Men det är två olika saker och man måste kontrollera om det är verktyget som ligger bakom problemen hos en webbplats eller om det är den som använt verktyget.

Christian Rudolf väljer i slutet att lägga en kommentar som han anser ska få avsluta diskussionen där han framför sin åsikt som fakta av vad som hänt. Denna bestrider jag fullständigt och jag har försökt få lägga in min slutkommentar på hur jag ser på händelseförloppet men denna har då tagits bort. Det får bli en varning att man aldrig ska skriva kritiska kommentarer eller svara direkt i en blogg utan att istället göra det via en kanal som man själv kontrollerar. Oavsett så väljer jag att publicera det händelseförlopp som Christian Rudolf valt att ta bort här:

  1. Jag skapar ett test.
  2. Christian Rudolf är kritisk mot testet och hittar en detalj som inte stämmer.
  3. Christian Rudolf skriver ett blogginlägg om denna detalj och väljer att fetmarkera (två gånger)  att man inte kommer att indexeras i Google och inte heller synas alls i träfflistorna om man väljer Dynamicweb som webbshopsplattform.
  4. Flera konstaterar att det inte stämmer då sidan faktiskt var synlig, om än långt ifrån optimalt.
  5. Jag konstaterar att referenserna Dynamicweb inte stämmer överens med hur verktyget ser ut i standardutförande.
  6. Jag begär nya referenser från Dynamicweb och ställer frågor på andra detaljer som jag märker inte stämmer bra överens mellan svar och referenser.
  7. När jag fått en bild av vad som är vad så väljer jag uppdatera deras betyg, det är fortfarande fem (av fem) men där det framgår att vissa saker är beroende av konsult-tjänster.
  8. Jag blir kritisk till Christian Rudolfs sätt att framföra sin kritik gentemot testet genom att faktiskt svartmåla en av deltagarna och påtalar detta i en kommentar på bloggen.
  9. Christian Rudolf väljer att släppa igenom mina första två kommentarer men anser sedan att diskussionen ska avslutas med att han får sista kommentaren. En kommentar som jag anser vara helt fel. Jag skriver ytterligare en kommentar men denna väljer Christian Rudolf att ta bort.

Länk till blogginlägget:
Disruptive

Då jag är inte kan vara säker att inlägget inte ändras i efterhand så är här en länk till blogginlägget så som det såg ut när detta svar skrevs:

SEO enligt Jajja platt fall Disruptive Allt om Entreprenörskap och Internet