Har precis läst följande blogginlägg med kritik mot Jajjas SEO-test:
Bluebird Solutions

Och tänkte jag skulle besvara kritiken.

Duplicerat innehåll är inget som ger något straff i sökmotorerna om du kopierat en sida från din egen domän. Det är istället en indikation på att man trasslat ihop sin adressering av sidor. Att lösa problemet när det gäller OsCommerce bör vara enkelt åtgärdat med en välskriven .htaccess-fil eller canonical links.

Att använda noindex och nofollow kommer göra att Google ser en fragmenterad bild av din webbplats, du kommer att tappa länkkraft och försämra din synlighet. Detta eftersom dina kunder och dina besökare kommer att länka till sidor med parametrar oavsett om du vill det eller inte. Därför är canonical links eller 301-redirects de två enda lösningarna. Eftersom man vill att sidor med adresser andra än den ursprungliga ska vara åtkomliga för att spegla vilken varugrupp man kommit ifrån så är canonical links din enda lösning i detta fall. Innehåll utesluts inte ur Googles index på grund av duplicate content utan det finns alltid en indexering av innehållet.

Google har till och med utökat canonical links till att nu fungera cross-site för att underlätta för webbutvecklare att över flera domäner lösa saker så som språkproblem på ett enkelt och smidigt sätt. Det enda negativa med canonical links är att det tar längre tid att få en redan dålig indexering fixad. De tester jag sett visar att det tar några extra månader jämfört med om man kan använda 301 redirects och göra andra adresser oåtkomliga. Så har man inte en webbutik eller behovet av att kunna erbjuda samma material på flera adresser så se till att göra 301:or.

Din hänvisning till Googles officiella blogg är om deras farmer update som handlar om att få bort sidor som bara består av innehållet kopierat från _andra_ webbplatser och som inte innehåller något eget. Det är tekniker som spammare och MFA-byggare använder sig utav för att slippa skriva eget innehåll på sina webbplatser. I ett slag så rensade Google ut mängder med sidor som bara består av kopierat innehåll. Men det slog inte mot e-handlare öht. Förutom i fallen då e-handlarna har kopierat innehåll från sina leverantörers sidor och då fått sina sidor bortkastade. Något som alltså inte kan läggas vid ett systems fötter.

Din kommentar gällande titel visar verkligen på bristande kunskaper. Att inte kunna trimma titlar och descriptions manuellt för en sida är rena katastrofen. Ett system kan aldrig skapa lika bra titlar och descriptions som en människa. Lägger man dessutom till att man kan använda Webmaster Tools och kontrollera hur det påverkar sin CTR så kan man faktiskt utröna vilken den bästa träffen är och den kan vara helt annorlunda för olika varor och produkter. Varpå du inte kan skriva en generell regel.

Jajja uppskattar feedback. Feedbacken bör vara saklig och kompetent, vilket den inte är i detta fall. Vårt test kan säkert förbättras vilket också är vårt mål. Vi har dock lagt väldigt mycket tid på innehållet i testet och det ligger många års erfarenhet och framgång inom SEO och Internet bakom Jajjas test. Jajjas test har fått många positiva omnämnanden av erkänt kompetenta inom branschen.