Google ligger sällan på latsidan och nu har de rullat ut en ny typ av träff där de utökar träffen med information om vem som är författare.

Detta kräver dock att man ger Google information om vem som är författare och att författaren har en Google+ profil. Informationen hamnar till höger om träffen med bild och namn som länkar till personens Google+ profil. Här är ett exempel på hur det kan se ut:

Ett exempel på en träff som har författarinformationen direkt i träfflistan

Tyvärr är Jajjas webmaster på semester så vår blogg får vänta ett tag innan vi får in korrekt information.

Så till det stora mysteriet: hur fungerar det här? För att Google ska förstå vem som är författare så behöver författaren som sagt en Google+ profil. För de som ännu inte skaffat sig en sådan så går det att göra här: https://plus.google.com/ och om jag förstått korrekt så är det nu öppet för alla. Det kontot blir centralt och det man gör på sin blogg eller i sin artikel är att man länkar sin profil med en vanlig ankarlänk: <a href="adress">länktext</a>

Man lägger till attributet rel="author" i länken och som länktext vill Google att man skriver sitt namn med ett ”+”-tecken före eller efter. För mig blir länken så här: <a rel="author" href="https://plus.google.com/104279120584148237324">+Jimmy Wirsborg</a>

Det var de två första stegen, att skaffa ett konto om man inte redan har det och länka till det på rätt sätt från sin artikel. Sista steget är att i sin profil länka till webbplatsen där artikeln finns, man kan se min länk till Sportfiske-bloggen i spalten till höger här: https://plus.google.com/104279120584148237324/about. Detta gör att Google kan känna sig trygga i att det verkligen är jag som är författaren till artikeln.

När man genomfört alla steg och känner sig klar så kan man testa om det blivit rätt med Googles Rich Snippets Testing Tool, http://www.google.com/webmasters/tools/richsnippets. Snippet är hur en träff ofta benämns och Rich Snippet är ifall träffen är utökad med mer information så som betyg, adress/kontaktinformation, prisuppgift eller som nu författare.

Vilka effekter kan detta få utöver nya snyggare träffar? Jag är rätt övertygad om att Google kommer att använda detta som en rankande faktor. Min åsikt är att det är först när man sätter sitt namn på en text som den går från text till artikel. Den omvandlingen ger helt plötsligt texten ett enormt mycket större värde. Det finns någon bakom den, någon som säger sig ta ansvar för den, att den är faktagranskad eller att den förmedlar dennes åsikt. Det är inte bara en text i mängden. Google kommer också troligen att titta på författarens sociala graf för att göra en bedömning om denne och vikta in det i rankingen av artikeln.

SEO-perspektivet av detta blir troligtvis att länkar från artiklar med verifierad och seriös författare som har en stark social graf blir mer värda. Sådana författare är svårare att hitta än vanliga skribenter eller copywriters. Det krävs ett mer personligt engagemang från personen i fråga. Vem som helst kan bli en bloggare som skriver bloggposter och vem som helst kan lägga till författarinformationen. Men den sista biten, att vara en författare som följs och läses av många, det är det svåra.

Det finns dock ett segment i samhället som borde kasta sig över detta och det är journalister och tidningar. Tidningarna får mer tyngd på Internet om deras artiklar har tydligare avsändare och journalister, framför allt frilansande, får möjlighet att bygga sig ett namn. Det uppstår även en synergi mellan läsare och journalister. Vi läsare vill ha det lättare att hitta artiklar av journalister som vi anser vara insiktsfulla och som skriver bra enligt oss själva. Journalister å sin sida vill att vi ska hitta artiklar och följa/prenumerera på deras rapportering av olika områden i vårt samhälle då det ger deras artiklar större vikt. Det återstår att se vilken den första svenska tidningen som anammar detta blir. Om du vet någon får du gärna lämna en kommentar om det!

Ska företag sätta VD:n som författare på alla sina sidor nu? Nej, det ska de inte. Om företaget har en personlig image och det finns en tydlig personlig avsändare av texten så ska företag sätta denna som författare. Men om texten är en generellt hållen text som företaget som sådant så ska det inte finnas någon författare. Undantaget för detta är de mindre företagen där VD och företag nästan är en och samma men då har ofta texterna just VD som personlig avsändare.

Här är en video där Matt Cutts ”intervjuar” Othar Hansson om hur du ska göra ifall du inte kan lägga till rel="author" i din länk. Othar är den på Google som har hand om hela författar-projektet.

Du som vill utforska detta lite till börjar förslagsvis här:
http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=1408986