Tips för dig som vill sticka ut i myllret av information!

Om du minns mitt förra inlägg, så diskuterade jag de fem punkterna jag tittar på när jag optimerar. Snabbt så var det dessa:

 • Indexering
 • Läsbarhet för sökrobotar
 • Utseende i träfflistan
 • Bakåtkompatibilitet
 • Mätning, spårning och testning

I det här inlägget tänkte jag fokusera på punkt tre. Detta för att de flesta webbplatser idag inte har speciellt stora problem med de två första punkterna. Punkt tre däremot är en punkt där man får resultat relativt snabbt och det går alltid att skruva och optimera denna punkt. Relativt i det här fallet kan vara så mycket som bortåt en månad i tid – ja ibland tar det så lång tid för Google. .

Snabbkontroll

Men låt oss inte glömma de två första punkterna, de är trots allt viktiga. Första punkten är indexering. För att identifiera om man har problem med sin indexering eller inte är det enklast att göra en site-sökning som jag skrev om i början av 2011. Om du gör en site-sökning utan sökord bara för att se storleken på webbplatsen så som Google ser den så får du en uppskattning av hur mycket av din webbplats Google har i sitt index. Är denna siffra mycket lägre än antalet sidor som din webbplats faktiskt består av, då har du problem. Mer analys om hur man går tillväga för att lösa detta kommer i ett senare blogginlägg, känner man att det är akut så kontakta gärna oss på Jajja.

Punkt två, som är läsbarhet för sökrobotar, där finns  det ett verktyg för från de som talar om hur koden ska se ut. Man finner det här, http://validator.w3.org/, skriv in din domän och klicka på check. Får du väldigt många errors så är det dags att fråga den som gör din webbplats om vad och varför de använt sig av felaktig kod. Det kan finnas helt legitima skäl bakom detta, så gå in i diskussionen med ett öppet sinne. Är det bara ett par stycken errors eller varningar (som inte är direkta fel utan bara varning) så kan man ha överseende med det. Är man inte kunnig bör man låta en person som kan HTML/XHTML titta på felen för att se att inget av dem är kritiskt. Jag har tidigare skrivit två inlägg om vikten av korrekt kod, ett där Matt Cutts och Danny Sullivan svarar på en fråga om validering från mig och ett där Matt Cutts svarar på frågan: kan dålig kod skada mina placeringar?.

Grundpelarna för utseendet

Nu till dagens ämne. Det första du ska lokalisera är din title-tag. I HTML-koden ser den ut så här:
<title></title>

För Jajja ser den ut så här:
<title>Sökmotoroptimering (SEO) & internetmarknadsföring med Jajja Communications</title>

Resultatet ser du nedan där jag satt en röd markering runt titlen:
Jajjas träff i Googles träfflista med titlen inramad

Detta är vad som kommer att synas som den blå länken i Googles träfflista. Förutsatt att Google tycker den är bra nog, annars kan de välja att ”hitta på” en egen. En title är normalt 60-70 tecken, allting utöver detta kommer Google p.g.a. platsbrist att kapa bort. Har du ett system som lägger på saker i slutet per automatik så behöver du inte oroa dig om den blir längre. Däremot om den lägger på detta i början så är det problematiskt och måste åtgärdas.

Tumregler för hur man skriver en bra title är:

 • Använd det viktigaste sökordet så tidigt som möjligt. Varje viktigt sökord bör ha sin egen sida på din webbplats.
  • Sökordet hamnar då i blickfånget när någon skummar igenom en träfflista.
  • Tänk på din träff som en annons, skriv säljande och slagkraftigt.
  • Sök på sökordet, din title ska stå ut bland alla de övriga träffarna.
  • Tänk på språket.
   • Normalt gäller att skriva korrekt svenska men stavfel och andra fel kan göra att man lägger krokben för läsaren och de läser om din träff. Det är dock en svår balansgång mellan att framstå som helt oseriös och seriös fast med ett mindre allvarligt stavfel. Om du inte känner att du behärskar en djupare förståelse för språk så är min rekommendation korrekt svenska.

Det andra du ska göra är att lokalisera din description-tag. I HTML-koden ser den ut så här:
<meta name=”description” content=”” />
För Jajja ser den ut så här:
<meta name="description" content="Jajja fokuserar på sökmotoroptimering (SEO) och hjälper dig att synas på Googles förstasida." />

Resultatet ser du nedan där jag satt en röd markering runt description:
Jajjas träff i Googles träfflista med descriptionen inringad
Detta använder Google, om de anser att den passar till sökningen deras användare gjort, till den beskrivande texten under den blå länken i deras träfflista. Om sidan syns för en sökning vars ord inte finns med i din description kan Google välja att ta text direkt från sidan där orden förekommer istället. Det blir inte alltid supersnyggt, så en bra optimerare ser vilka ord en sida kommer att synas för och optimerar med dessa i description. Precis som för title finns det begränsningar för description men då syftet är att ge en bättre beskrivning så är antal tecken man kan använda 150-160st.

Tumregler för en bra description:

 • Använd viktigaste sökordet och några viktiga relaterade ord.
  • Målet är att täcka in sökfraser där flera ord förekommer. Så att Google inte behöver ta text från sidan och pussla ihop en egen description.
  • Återkoppla till din title.
   • Förvirra inte besökaren med ett budskap i titlen och ett annat i description.

De här taggarna har länge varit en av grundpelarna för SEO och kommer troligen att fortsätta vara det. Medan title-taggen ger orden som finns i den ett högre rankande värde när Google rankar en sida så är description rent kosmetisk och påverkar inte din placering utan bara antalet potentiella kunder som klickar på just din träff när de ser den.

Magin för coolare träffar heter microdata eller semantisk kod

Tiden står aldrig still. Jajja har funnits sedan 2000 och levt i denna ständigt förändliga bransch i 12 år nu. Google ändrar det mesta de gör, dock alltid på ett sätt som är positivt för användaren, så även träfflistan och utseendet på träffarna.

Gör man en sökning och ser något av mina blogginlägg så får man en träff som ser ut så här:
Hur en författarträff ser ut i Googles träfflista

Söker du efter konserter eller event i någon stad så kan en träff se ut här:
En eventträff i Googles träfflista

Söker du efter en produkt så är chansen stor att du kommer att se träffar som ser ut så här:
En produktträff i Googles träfflista

Det hela går ut på att du fyller i mer information i din HTML-kod än tidigare. Du taggar upp vad som är pris, vad som är ett event och vilket datum det går av stapeln osv. som gäller för det eventet eller som i denna bloggs fall vem som är författare. Det kommer Google sedan att se och använda sig utav för att göra mer utförliga träffar.

Jag kommer inte att gå in på hur man gör för varje enskild typ av träff, de har blivit för många. Sökmotorerna gick ihop förra året och använder numera samma standard allihop, nämligen http://schema.org, där kan man navigera sig runt och få väldigt bra exempel på hur man går till väga.

Har du själv lyckats få till en träff som ingen annan fått än i Sverige så hör gärna av dig! Jag är alltid nyfiken på vad Google gör för förändringar, speciellt i Sverige då de flesta ändringar sker i USA och sedan dröjer det rätt länge innan vi ser dem här.