Jag tror att alla vana Internetsurfare stött på sidor som inte längre finns och fått upp 404 Page Not Found som svar.

Och vad inte alla webbansvariga är medvetna om är att man kan designa upp sin 404-sida. En 404 är ett HTTP-svar som webbservern ger ifrån sig när någon på nätet efterfrågar en webbsida som den inte kan hitta. Det är kanske inte alla som vet vad HTTP är men det är alltså protokollet som din webbläsare använder för att prata med t.ex. Jajjas webbserver. Och om din webbläsare får svaret 404 så vet den att webbsidan inte finns. Däremot kan webbservern ändå ge en standardsida som erbjuder besökare möjligheten att ta sig till en sida som finns istället. Exempelvis om man surfar in på:
http://www.jajja.com/jajjapedia/blogg/sidanfinnsinte
Eller varför inte Nikke Lindqvists Blogg:
http://www.lindqvist.com/sidasomintefinns

Men tyvärr finns det då webbansvariga som inte tar dessa sidor på allvar och ser till att sidorna är snyggt uppbyggda. Och då kan man få exempel som detta:
En dålig 404-sida

Då är man helt plötsligt helt utelämnad som besökare att själv hitta rätt. Detta är inget man lägger energi på, utan man kanske går till en konkurrent istället och gör sitt köp där. Något att tänka på för alla e-handlare: en bra 404-sida kan alltså vara skillnaden mellan att själv bli rik eller låta konkurrenterna bli det.

Så vad ska man göra då? Det första du bör göra är att surfa in på en sida på din webbplats som inte finns och se vad som händer. Blir du dirigerad till startsidan direkt så kanske detta verkar bra men faktum är att du kommer få problem med sökmotorer och andra robotar som vill veta om en sida finns eller inte. Ett exempel när 404-sidor används är när man verifierar sig som ägare av en webbplats i Google Webmaster Tools, de ber dig då att ladda upp en fil med ett visst filnamn. De kontrollerar att filen finns genom att surfa dels till den, dels mot en annan adress som inte ska finnas. Om de inte får en 404 för den sidan som inte ska finnas så kommer de inte låta dig verifiera dig som webbplatsägare på detta sätt. Ett annat kan vara att sökmotorerna försöker nå filen robots.txt som innehåller information om vilken information som de får titta på och vilken information man vill att de låter bli. Finns den inte och sökmotorn blir omdirigerad till en sida som inte har denna information kan det få till följd att sökmotorerna flaggar webbplatsen som att man inte kan vara säker på innehållet och eventuellt väljer att inte indexera sidan.

Flyttar man däremot på en sida så ska trafiken också omdirigeras, men det kommer ni att få läsa om i kommande inlägget ”Vikten av korrekta 301:or”. Men en sida som aldrig funnits ska alltid ge 404 och en bra sida som ger alternativa länkar till besökaren som hamnat fel.

Man bör också kolla sina loggar och se vilka adresser som efterfrågas som inte finns och varifrån dessa besökare kommer. Kanske har någon länkat fel till din webbplats och du vill kontakta dem och be dem fixa så länken blir rätt.

Men om du surfat in och insett att din 404-sida är dåliga, vad gör du sen då? Jo, då är det dags att antingen ta kontakt med ditt webbhotell eller din leverantör av publiceringssystem eller e-handelssystem och fråga dem varifrån du styr hur 404-sidan ser ut. Webbhotellen brukar i de flesta fall kunna hjälpa men ibland så tar publiceringssystemet eller e-handelssystemet över och erbjuder möjligheter att fixa 404-sidor direkt i verktyget istället.

En bra 404-sida ska alltså innehålla en kortare text om att sidan man försökt nå inte finns men att de kan testa att surfa till startsidan eller annan lämplig sida. Samt gärna att man visar upp menyer och navigation för besökaren så kanske de ser direkt vart de vill ta vägen.

Om man istället har stenkoll på sin besökarkrets och känner dem väldigt intimt så kan man göra som github och göra en 404-sida med lite humor:
https://github.com/404

Och eftersom jag diggar humor så får ni gärna lämna en kommentar med den roligaste/bästa 404-sidan ni stött på där ute på Internet.