Den 1:a mars lade jag upp en ny webbplats åt en klient som jag är webmaster för på fritiden och som är kund hos Jajja med sökpositionering.

De gick från hemmahackad PHP-magi till en ordentlig WordPress-sida. Enda ändringen gentemot sökmotorerna blev att de gick från en ful tabellayout till en div-baserad layout och att alla sidor fick nya adresser.

En sak som SEO:are alltid talar om för sina kunder är vikten av att göra korrekta 301:or och att 301:a alla sina gamla sidor till de nya vid byte av webbplattform. 301 är ett så kallat HTTP-svar som en webbserver ger ifrån sig när någon efterfrågar en sida som har flyttats på. Detta är inget webbservern själv håller reda på utan det måste man tala om för den. Denna kod ges till webbläsare vilket leder till att besökare blir omdirigerade direkt utan att de märker av det och sökrobotar har möjligheten att överföra värde och ranking till den nya adressen där sidan finns.

För min klient så behölls alltså alla texter och alla sidor och den enda större förändringen var nya adresser för alla sidor. Resultatet av detta byte och dessa 301:or är att de inte tappat några placeringar och ingen trafik. Under en period så var gamla sidorna kvar samtidigt som de nya syntes i Googles index och det hoppade lite mellan att visa de gamla adresserna och de nya. Men värdet har behållits i stort sett fullt ut. Google har berättat att en 301:a inte förmedlar allt värde och att det värdet kommer minska över tiden. Men eftersom de dessutom köper Jajjas resultatbaserade sökpositionering så kommer det bli en återuppbyggnad av värdet rätt snabbt och som det ser ut kommer det inte bli några förluster alls i detta byte av plattform för min klient.

Varför gick detta byte så bra och varför går de flesta byten fel?

Vad många gör fel när de ändrar på sin webbplats är att de ändrar allt samtidigt. Min klient bytte bara plattform vilket innebar att adresser och HTML-koden blev lite annorlunda men innehållet var fortfarande detsamma. Så när jag inte längre ser några spår av de gamla adresserna någonstans på Google då är det dags att förnya och föryngra texter och innehåll på webbplatsen. Men gör man båda ändringarna samtidigt så vet man aldrig om det är webbplattformsbytet eller ändringen av innehållet som är orsaken till en eventuell försämring i synlighet. Och utan den kunskapen så kan man inte heller åtgärda det.

Om nu WordPress hade orsakat försämrade placeringar så hade jag fått titta på varför. Det mest troliga är att en glömd 301:a av en eller flera vitala sidor som nu istället ger HTTP-svaret 404 (http://www.jajja.com/jajjapedia/blogg/vikten-av-en-bra-404-sida) och gör att allt värde går förlorat. Det är inte helt ovanligt på en webbplats som är större. En annan sak som är vanlig är att man inte har så stark återbyggnad av länkar och vid bytet så tappar man en del av den kraften länkar ger. Viktigt då är att försöka hitta dessa länkars ägare och be dem uppdatera länken så den länkar rätt samt att fundera över hur man ska få en bättre återbyggnad. Med resultatbaserad sökpositionering från Jajja så kommer Jajja att stå för återbyggnaden eftersom vi bara tjänar pengar så länge vi levererar bra placeringar på första sidan till våra kunder.

Så om du funderar på att uppdatera din plattform som din webbplats ligger på så prata med en SEO-leverantör först. Om det är en kommersiell plattform som du tänkt köpa prata med dem om hur de hanterar den gamla så att det går att skapa mer eller mindre en exakt kopia av den gamla fast på nya adresser och 301:a de gamla adresser adress för adress till de nya. Även internt när en sida på webbplatsen byter adress så ska den 301:as för att undvika att besökare hamnar på en 404-sida om de har ett bokmärke eller länk till den förra sidan.

Vänta sedan en månad eller två innan du sätter igång med att förnya texter och innehåll. Så att du ser om du behöver göra några åtgärder direkt kopplade till bytet av plattform eller om du glömt någon vital åtgärd vid bytet. Det gör också att du kan se om det nya innehållet förbättrar eller försämrar synligheten och gör det enklare att analysera vad som ger vad för effekt.