I fredags förra veckan, den 25:e maj, hölls WordPress meetup i Norrköping.

Arrangör var Jajjas agent Angry Creative. Jajja ställde upp som sponsor då vi gärna ser en utveckling av CMS och e-handelsplattformar där SEO lyfts in på agendan. Det är även därför vi lägger mycket resurser på att varje år genomföra ett SEO-test för att se vilka funktioner som finns i de olika verktygen. Testet ser dock inte till de öppna källkodssystemen, i testet förekommer istället olika webbyråers implementationer av dessa.

Från Jajja så åkte jag och två av våra SEO-specialister, Markus Nykänen och Ali Lamaa, ner och deltog. Dagen var fullspäckad och det var intressant att få höra att det fortfarande finns en föreställning om att WordPress inte skulle vara ett CMS. Jajjas egna webbplatser bygger mer eller mindre uteslutande på WordPress, vi har exempelvis www.jajja.com, magazine.jajja.com och blogg.jajja.com. Vi har även sett det användas för e-handel. Albert Bertilsson från Connecta höll en väldigt givande dragning om hur de använder WordPress för väldigt stora webbplatser.

Om du som läsare sitter och funderar över vad ert företag ska välja för CMS missa inte att ha med WordPress, Drupal och Typo3, som är de största öppna källkodssystemen, i urvalet. Tycker man dessutom att WordPress är för annorlunda i administrationsänden så berättade Erik Johansson @lillerik att det är fullt möjligt att anpassa så det ser ut precis som man själv vill.

Vi fick också en snabb genomgång av Mattias Pihlström @BrightstepCEO kring e-handelstrender. Den största som sker just nu är att e-handlarna börjat vakna och se i sitt analytics att en betydande del av trafiken kommer från mobila enheter. Många har utvecklade appar för mobiler, men användare och besökare kommer via webben.

Nikke Lindqvist @nikkelin var sist ut under dagen och höll den presentation som var av mest intresse för oss, nämligen SEO-funktioner som alla WordPress-utvecklare borde bygga in i sina teman. Det var 10 krav som Nikke framförde och som vi från Jajja bara kan stämma in i. WordPress är direkt efter installation riktigt dåligt på SEO och det behövs någon som vet hur man slätar ut det värsta för att det ska bli bra. Något som inte skulle behövas om alla som skapade webbplatser i WordPress redan från början kunde göra rätt. Nikke avslutade sin dragning på samma sätt som Thord Daniel Hedengren @tdh hade startat den, WordPress-Community i Sverige måste träffas mer och lära av varandra.

För den som inte kunde delta i så finns allt inspelat:

Det diskuterades på Twitter under hashtaggen #wpmeetup och om man vill komma i kontakt med svenska WordPress-människor så hittar man många under hashtaggen #wpse.