Google Webmaster Conference är ett Google-event som anordnas med jämna mellanrum och på olika platser i världen. Dit är alla webbmasters välkomna för att ta del av information, tips och idéer från Googles sökteam.

Webmaster Conference gick nu senast av stapeln på Googles högkvarter i Mountain View. Det var därmed första gången som eventet hölls på Googles egna högkvarter.
Här är fem punkter som man kunde ta med sig därifrån.

Strukturerad data
De senaste åren har Google rullat ut fler områden för adderad markup-data som kan användas i kodningen av ens webbplats. Anledningen till detta är för att Google ännu enklare ska kunna förstå olika innehållstyper, och utifrån denna kunskap kunna bygga ihop nya, spännande visningar i sökresultatet. Eftersom detta är ett prioriterat och i allra högsta grad pågående arbete från Googles sida är det viktigt att ha fortsatt koll på sin strukturerade data för att inte missa chanser till effektivare och bättre visningar i sökresultat. Kan ditt innehåll märkas upp bör det märkas upp.

Emoji-sök
Googles sök har numera stöd för emojis där man rapporterar att det dagligen sker över en miljon sökningar som innehåller just emojis. Det lär inte bli färre heller.

Duplicerat innehåll
För vilken gång i ordningen man tipsar om metoder för att bli kvitt duplicerande innehåll vet jag inte, men nu har Google gjort det i alla fall ännu en gång. De löpande påminnelserna om detta avslöjar trots allt att de fortfarande har problem med att förstå webbplatser där det finns duplicerat innehåll, vilket i sin tur visar att man fortfarande har mycket att vinna på att ha ordning på det. Lösningarna omfattar att ha koll på alla ompekningar, använda url-kanonisering korrekt, gå till vägs ände med uppmärkning av olika språkversioner, och så vidare. Precis sådana saker som vi inom SEO håller koll på.

Indexering och rendering
Här har man på senare tid blivit än mer tydliga än vad man varit tidigare. Regeln man går ut med är att om webbplatsen svarar med en ompekning så indexerar man inte. Om webbplatsens robots.txt inte fungerar struntar man helt sonika i hela webbplatsen. Vidare berättar Google att deras interna renderade version av webbplatsen, den som används för förståelse och ranking, i huvudsak ser ut som webbplatsen ser ut i webbläsaren Chrome.
Det har alltså hänt mycket sedan dess Google enbart ”såg” textversioner av webbplatser.

Synonymer
Där ord kan betyda många olika saker är det med hjälp av kontext och eventuella synonymer som man bäst förmedlar innehållet. Google blir som bekant bättre och bättre på förståelsen av ett naturligt språk.

Slutsats
Sammantaget kan man konstatera att det även denna gång är fortfarande lika viktigt med en korrekt fungerande webbplats som har ett tydligt och bra innehåll. SEO har fortfarande en enorm funktion att fylla.

 

Källa: https://searchengineland.com/5-tips-and-trends-from-google-webmaster-conference-324554