Aftonbladet lämnar KIA index mätning av webb-tv, eftersom tidningsledningen hävdar att KIA:s mätteknik är ”totalt missvisande”.

KIA Index mätning av webb-tv bygger på en mättagg före den inledande reklamfilmen. Det innebär att en tittare som stänger av klippet direkt när en reklamfilm rullar igång räknas som en tittare. Aftonbladet vill att mättaggen ska placeras efter reklamfilmen.

”Det handlar om mediernas framtid i en digital ekonomi där data är valutan. KIA index data är tyvärr så devalverad att den är riskerar att bli värdelös som bas för moderna mediers affärsmodeller”, skriver tre chefer på Aftonbladet i en debattartikel hos branschtidningen Resumé.

Aftonbladet är mycket kritisk till KIA Index i stort. När konkurrenter som Facebook kan erbjuda data på individnivå mäter KIA Index bara unika besökare. Ett mått som är innehållslöst och lätt att manipulera och följaktligen manipuleras regelmässigt, enligt Aftonbladets chefer.

”Det finns sätt att blåsa upp siffrorna. Alla känner till dem och många använder dem. Du kan köpa viral trafik från, främst Facebook, för att visa att din sajt minsann har mer trafik än min. Vilket i praktiken innebär att lokala svenska medier betalar den långsiktigt farligaste konkurrenten för nöjet att slå varandra i huvudet med ett meningslöst mått” skriver Aftonbladets chefer.