Aftonbladet satsar nu på robotjournalister, artificiell intelligens, som skriver hundratals artiklar om dagen om sport, väder och trafiknyheter, enligt Schibsteds rapport Future Report 2019.

Hos Aftonbladet omvandlas data från Trafikverket, SMHI och sportresultattjänster till artiklar med hjälp av artificiell intelligens. Tekniken kommer från United Robots och den artificiella intelligensen har lärt sig hur artiklar ska skrivas av Aftonbladets reportrar.

– Denna nya service kommer att vara ett komplement till traditionell journalistik och skapa innehåll i en utsträckning vi aldrig sett tidigare. Det automatiska skrivandet innebär att det inte finns några gränser för hur många texter som kan produceras på en dag, skriver Michael Poromaa, redaktionschef på Aftonbladet.

Tanken är att reportrarna ska kunna arbeta på större artiklar istället och att robotarna tar hand om de enklare texterna.

Läs mer: https://futurereport.schibsted.com/wp-content/themes/schibsted-futurereport/downloads/schibsted-future-report-2019.pdf