I nätverkssamhället är innehåll som blir viralt vår tids Oscars. Skillnaden är att alla tror att de kan skapa viraler medan få förväntar sig en Oscar.

Många företags YouTube-kanaler har några tusen prenumeranter och få visningar. Inga traditionella företag verkar har lyckats knäcka koden för YouTube.

Alla känner till göteborgaren Pewdiepie som idag har 43 miljoner prenumeranter på YouTube. Pewdiepie vänder sig mot en internationell publik, men det finns också många populära YouTubers som pratar svenska. Sketchkanalen I just want to be cool, har 580 000 prenumeranter, JockiboiTv 453 000 prenumeranter och Clara Henry 388 000 prenumeranter.

Det finns inga svenska företag vars YouTube-kanaler är i närheten av de unga medieentreprenörerna som med kontoret på fickan bygger miljonpublik. Spelbolaget ATG har lyckats närma sig miljoner visningar på sina populäraste reklamfilmer på YouTube vilket är i klass med många YouTubers, men det är bara 1 500 som prenumererar på kanalen. Även Elgiganten når miljontals visningar med sina klipp men har ännu färre prenumeranter. Sannolikt är många av visningarna köpta.

Många företag försöker få ingång sina YouTube-kanaler men visningarna blir betydligt färre än för ATG och Elgiganten. Stora varumärken får några tusen visningar på välproducerade videoklipp.

Skillnaden mellan YouTubers och varumärken är att YouTubers har sin målgrupp klistrade på YouTube. Unga människor har övergivit linjär-tv för att titta på klipp på YouTube eller playtjänster.

Populära YouTubers fokuserar främst på YouTube och de lägger in många timmar per dag på sina kanaler. De närmast lever sina liv på YouTube. Deras personligheter är deras YouTubekanaler. De lägger upp klipp varje dag eller flera gånger i veckan. Här är det svårt för en marknadsförare eller kommunikatör som sköter YouTube vid sidan om många andra uppgifter att ens närma sig YouTuberns arbetsinsats.

YouTubers har nästan som en kompisrelation till sina följare. De pratar till dem som de vore bästa vännerna. Det är svårt att se ett företag som en cool kompis.

YouTube är en oerhört spännande kanal som jag tycker att många företag ska undersöka och experimentera med. Men det gäller att ha förväntningarna på rätt nivå. Vill man nå en miljonpublik är det kanske bättre att samarbeta med populära YouTubers.