2014 kan mycket väl bli e-böckernas genombrott i Sverige. Det är enklare än du tror att komma igång.

I USA läser man e-böcker i en helt annan utsträckning än i Sverige. Det är dags att svenskarna hoppa på e-boksspåret. I julhelgen släppte exempelvis Dagens Nyheter tre e-böcker gratis för sina läsare. Jajja Magazine har tidigare skrivit om hur företag använder e-böcker som en gratisprodukt för att sälja andra produkter och tjänster. Samtidigt är det enbart 11 procent av svenskarna som läser e-böcker enligt rapporten Svenskarna och Internet 2013, vilket är synd då det är ett smidigt sätt att läsa böcker.

De flesta som läser e-böcker i Sverige gör det på datorer, mobiler eller surfplattor. Det är en stark rekommendation att skaffa en riktig e-boksläsare som har en e-bläckskärm. Det är i princip som att läsa på papper. Förutom läsbarheten är den främsta fördelen med en e-boksläsare att du enkelt får plats med hundratals böcker. Du kan också göra anteckningar i boken samt enkelt använda dig av ordböcker när du läser.

Idag kan du köpa en e-boksläsare som Adlibris Letto för 695 kronor. Det finns också mer avancerade modeller som Sony PRS-T3 som kostar det dubbla, men den har bättre funktionalitet och finish. Amazons Kindle Paperwhite är en utmärkt e-boksläsare, men du bör skaffa dig en programvara så att du enkelt kan konvertera e-böcker från det öppna bokformat som epub till Kindles egna format om du vill köpa e-böcker på svenska från nätbutiker som Adlibris och Bokus. Jag rekommenderar gratisprogrammet Calibre för att konvertera och organisera era e-böcker på dator och läsplatta.

calibre-ebook.com

Näst bästa alternativet är att läsa e-böcker på surfplattor. E-boksdistributören Elib har sammanställt bra information om läsprogram för surfplattor.

www.elib.se

Det är enkelt att köpa e-böcker hos de stora nätbokhandlarna Adlibris och Bokus. De har också egna e-boksappar för surfplattor och mobiler. Nätbutiken Bokon har specialiserat sig på e-böcker. Hos Amazon finns ett stort utbud av billiga e-böcker på engelska.

Det är enkelt att hitta e-böcker gratis helt lagligt. Hos Project Gutenberg (www.gutenberg.org) finns det 42 000 gratis böcker i e-boksformat som epub eller Kindle på engelska, tyska, franska och portugiska. Projekt Runeberg skannar in äldre nordisk litteratur (http://runeberg.org/katalog.html) men tyvärr är de flesta böcker inte tillgängliga i det smidiga epubformatet.