Andelen svenskar som utnyttjar delningsekonomin har på två år ökat med sju procentenheter till 17 procent i år, enligt en undersökning från Nordea.

Hela 17 procent av svenskarna har tagit aktiv del i delningsekonomin de senaste sex månaderna, enligt en undersökning från Nordea som citeras av Dagens Nyheter. Med delningsekonomin räknas tjänster som bostadsuthyrningssajten Airbnb, bildelningstjänster som DriveNow och taxitjänster som Uber. Airbnb äger inte husen och lägenheterna de hyr ut, utan utnyttjar bara sin plattform för att förmedla tjänsten för privatpersoner och företag som vill hyra ut bostäder kortare perioder. Inte heller Uber äger sina bilar medan DriveNow, som ägs av BMW och biluthyrningsföretaget Sixt, inte hyr ut privatpersoners bilar utan sina egna.

En majoritet av svenskarna (58 procent) tror dessutom att delningsekonomin kommer att öka.

–Det handlar om förtroende, först vill man kanske se hur det funkar, för att kunna se fördelarna, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea till DN.

Om nästan var femte svensk är beredd att utnyttja delningstjänster som Airbnb så är det bara två procent som faktiskt är beredd att dela ut sin egen bostad eller sina egna prylar. Men stockholmarna visar vägen – i huvudstaden är 11 procent beredda att dela sin egendom.

Läs mer: https://www.dn.se/arkiv/debatt/sa-kan-delningsekonomin-passas-in-i-svenska-modellen/