Podcasts har blivit de vuxnas YouTube. Här kan vi skaffa oss massor av smarta och roliga vänner på distans.

Nästa var tredje svensk lyssnar på podcasts minst en gång i månaden, enligt Orvesto 16:2. Kombinationen iPhone och iTunes har varit grunden för att etablera detta nya format. Idag är det enkelt och kul att lyssna på poddar även om du har en Androidtelefon. Tillväxtkurvan antyder att snart hälften av svenskarna kommer att lyssna på poddar. Publiken är i snitt 36 år, bor i storstäder och tjänar mer än genomsnittet. Vilket gör poddar till en intressant plattform för marknadsföring när annonsblockerare gör livet surt för bannern.

En del beskriver podcast som nedladdad radio i mobilen, men det är inte riktigt sant trots att program från Sveriges Radio är de mest populära poddarna. De största poddarna, vid sidan av Sveriges Radio, som Alex & Sigge, Hannah & Amanda samt Filip & Fredrik är inte radio. Det är samtal mellan smarta och roliga människor utan skyddsnät. Efter att ha följt Alex & Sigge i flera år är de mina vänner, även om de inte skulle hälsa på mig på stan. Jag känner deras inre liv.

När jag tittar på Viasatstudions snack om Premier League vet jag ofta mer än männen i studion eftersom jag lyssnar på Guardians Fotboll Weekly två gånger i veckan. Alla engelska fotbollspoddar har tränat upp mig att förstå de mest grötiga dialekterna från Norra England. På Football Weekly är alla medverkande lika smarta som Erik Niva och dessutom roligare.

Min politiska syn på världen formas av Lilla Drevet som drivs av ett gäng komiker, men ändå är den plats där jag hör de skarpaste och mest intressanta politiska analyserna. Ola Söderholm har fått mig att bry mig om politik igen.

I helgen började jag lyssna på Hemma hos Strage och återvände till den musikfanatism som präglade gymnasietiden. När jag lyssnade på Fredrik Strage samtala med musiker insåg jag att mannen, som jag sällan brytt mig om i Dagens Nyheter, är ett geni.  Han har fått mig att lämna den ljumna halvnostalgiska musiksoppa jag levt på i 20 år för, att åter leta efter ny spännande musik.

Min kärlek till podden har till och med fått mig att starta två egna poddar. E-handelstrender om e-handel och Tur & Retur om resor. Responsen från lyssnare har stärkt min övertygelse om att podd är ett innerligt medium, där man kommer nära dem som pratar.

Om du inte lyssnar på poddar, så börja botanisera i Podcaster på din iPhone eller leta rätt på en podcast-app för Android. Det finns så många poddar att det är omöjligt att inte hitta ett halvdussin du gillar.