Google Calendar till trots lever papperskalendern vidare. Det går fortfarande att tjäna hundratals miljoner på analoga luftfickor i vårt digitala ekosystem.

Förra året omsatte Burde förlag 181 miljoner kronor i huvudsak på papperskalendrar. Samtidigt som digitaliseringen omvandlat bransch efter bransch har Burde förlag fördubblat sin omsättning på nio år.

– Vi tror att den totala marknaden minskar, men minskningen går inte fort, säger Marc Burde, vd på Burde förlag till Svensk Bokhandel.

Samtidigt som vi gjort oss av med cd-skivor, dvd-skivor och sagt upp papperstidningen har papperskalendern hamnat i en analog luftficka. Det finns en viss status att lägga upp papperskalendern och visa sin fulltecknade agenda. Det är inte heller svårt att hitta en Filofax i kalvskinn för 5439 kronor och det är utan själva kalendern.

Papperskalendern har blivit en accessoar i en värld där vi har det mesta i mobilen. Precis som armbandsuret lever vidare, lever kalendern vidare på grund av ett fördelaktigt yttre. Idag går det också att beställa personliga kalendrar med egna bilder på omslaget.

Den smarta digitala samarbets- och anteckningstjänsten Evernote, har till och med ett utvecklat samarbete med den legendariska anteckningsboken Moleskin. Egentligen är det ett vanligt anteckningsblock där det medföljer klisterlappar för att du enkelt ska kunna kategorisera anteckningar eller skisser.

Att papperskalendern är så populär är också ett underbetyg till dagens digitala kalendrar. Här finns utrymme för innovation. Samtidigt ska vi inte underskatta användarvänligheten i papper och penna. Papper ger ofta en bättre överblick än vad digitala tjänster ger.

Vad vi kan lära oss av analoga produkter när vi utvecklar digitala tjänster är enkelheten hos analoga produkter som papperskalendrar. I den analoga världen är vi alltid tvungna att välja bort funktionalitet vilket i slutändan gör produkterna användarvänliga. I den digitala världen går det alltid att lägga till ytterligare en funktion utan att användarna egentligen behöver den. Hur många funktioner i Excel använder du egentligen?

Själv har jag valt bort både Excel och Photoshop eftersom mängden funktioner gör dem omöjliga att behärska. Sedan jag bytte Excel mot Numbers har jag bara saknat en funktion! Jag kanske saknar fler funktioner i Photoshop, men där har en kombination av Pixlr och Canva gjort mig mycket produktiv.

Underskatta inte pappret, men det måste laddas med elegans och enkelhet oavsett produkt.